Markerer 50-året for Danmarks medlemskab af EU

Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By har åbnet stor udstilling af EF og EU-valgplakater, der vises resten af året.

Artiklens øverste billede
Margrethe Auken, der har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004, åbnede før påske den store udstilling af EF og EU-plakater. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

I år er det 50 år siden, at gadebilledet blev fyldt med plakater op til det danske valg om medlemskab af Det Europæiske Fællesskab, EF.

Det markerer Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By med en stor udstilling af EF og EU-valgplakater som Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet, åbnede før påske.

139 plakater

I alt 139 danske plakater er blevet fundet frem fra gemmerne, både som udstilling i Dansk Plakatmuseum samt i gadelamperne i Den Gamle Bys 1974-bykvarter. Plakaterne er fra både 1972 samt efterfølgende afstemninger om EU-forbehold og tiltrædelse af traktater.

»Plakaterne giver tilsammen et bredt indblik i den historiske udvikling i det europæiske samarbejde såvel som en forståelse for det arbejde, der udføres inden for unionen i dag. Udstillingen er blevet særdeles aktuel med sommerens folkeafstemning om det europæiske forsvarsforbehold in mente,« fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn i en pressemeddelelse, og han fortsætter:

»Valgplakater kan være både provokerende, oplysende og kreative. Fælles for dem er, at de afspejler en samfundsstemning i bred forstand. Og de kan være med til at give refleksion og nuancer over den situation og afstemning, som vi står over for lige nu.«

Det budskab underbyggede Margrete Auken ved åbningen:

»Det er sjovt at gense mange af plakaterne, for de kan virkelig noget. Samtidig fortæller de også noget om hvem vi er, og det er et vigtigt element for at kunne forstå og have en holdning til vores fælles fremtid,« sagde politikeren, som har siddet i Europa-Parlamentet siden 2004.

De mange plakater kan ses på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By resten af året.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen