Guide: Her har du seks herlige jordbærtærter i Aarhus
Århus Onsdag har påtaget sig den hårde tjans at smage på seks af byens gode bud på årets jordbærtærte og guider dig gennem kagejunglen.

På denne årstid er jorbærtærter en af de kager, der går som varmt brød i byens bagerbutikker.
Hvor finder man den, man bedst kan lide?
Århus Onsdag har påtaget sig den hårde tjans at smage på seks af byens gode bud på årets jordbærtærte og guider dig gennem kagejunglen:

Den kolde
Jordbærtærte-is fra Mammis
Mammis Gelato har kombinere de to mest populære sommer-fristelser: jordbærtærte og is. Den kom frem sidste sommer og nu er den her igen. I denne uge nåede sommervarianten igen køledisken hos Mammis.
Jordbærtærte-is består af cremet gelato med jordbærsovs, chokolade og stykker af mazarinkage. Den smager rent faktisk af jordbærtærte, ikke bare i kraft af jordbærsovsen men også mazarinkage-stykkerne.
Gelato er en italiensk variant af flødeis, der indeholder mindre fedt og dermed færre kalorier end den klassiske. Hos Mammis bruger de ikke kunstige ingredienser.
Mammis, Jægergårdsgade 66 og Rosensgade 34 Aarhus C

Den billige
Føtex-tærte til budgetpris
Denne guides billigste indslag er fra Føtexbageren, som var en af de første i år til at introducerer sommerkagen. Allerede i slutningen af marts havde de samlet råvarer i det store fælles bageri i Aarslev, og de gik i gang.
Føtex-bagerne har valgt at drysse grønne pistaciekerner på toppen af tærterne i flot kontrast til de røde bær.
Mazarinbunden er hjulpet godt på vej af mandelessens og i det hele taget er Føtex-kagen meget smagsfuld. Den minder om skønne sommersøndage i kolonihavehuset i en tid, hvor der endnu ikke var gået gourmet i kagebageriet.
Føtex i Guldsmedgade, MP Bruunsgade, Frederiks Allé, Ceres Allé, Storcenter Nord, City Vest, Viby, Højbjerg, Egå

Den med god kvalitet
Schweizerens tærte har vundet vores smagstest.
Da Århus Onsdag sidste sommer lavede blindtest af syv jordbærtærter, delte SchweizerBageriet førstepladsen sammen med Salling. Timm Vladimir fra Den Store Bagedyst, madbloggeren Emma Martiny og Tove Færch, der leder Karolines Køkken var smagsdommere og imponerede over kvaliteten.
SchweizerBageriet har i år ventet på at få de helt rigtige jordbær og fik derfor først jordbærtærterne på hylderne flere uger efter de første bagerier. De gode råvare kan smages. Bunden er sprød , den rene chokolade har bid og jordbærrene er sød-syrlige.
SchweizerBageriet, MP Bruunsgade 56, 8000 Aarhus.

Den med skum
Spiser du jordbærtærter, fordi du er vild med jordbær, så får du noget ekstra for pengene hos Det Gyldne Brød på Trøjborg. Der har bageren nemlig tilføjet jordbærskum til dette års bud på den populære sommerkage, som får en dejlig blød konsistens.
Tærten er i øvrigt klassisk, med en sprød tærtebund, som spiller godt med skummet, og en mazarin, der smager igennem sammmen med det ekstra spark af det søde sommerbær.
Kan man ikke spise en hel tærte, så laver de dem også i mindre jordbærkager som på billedet her. Indholdet er identisk.
Det Gyldne Brød, Trøjborgcentret, Lystrup.

Den firkantede
Martin Ibs jordbærtærte er firkantet.
Som noget nyt har Martin Ib gjort op med den klassiske runde jordbærtærte og lavet sin egen firkantede variant. Den er håndholdt af bagerne i Martin Ibs bageri i Skødstrup. De var klar med deres rene råvarer og deres bud på årets jordbærkage midt i april.
Den er bygget op over en kransekagemasse, der helt uspoleret smager af rå marcipan. Det er kombineret med stykker af hvid chokolade, der sammen med en frisk vaniljecreme giver et blødt modstykke til de syrligt-søde jordbær.
Martin Ib, Frichsparken i Åbyhøj, Risskov, Langenæs, Aarhus Ø

Den eksperimenterende
Hos det lokale surdejsbageri Und Butter venter de stadig på de helt rigtige bær - nemlig jordbær fra Samsø, der høster omkring 1. juni.
Da bageriet ikke går på komprimis med råvarerne, kan de ændre sig hen ad vejen, og har allerede gjort det, siden dette billede blev taget med morgenfruer på toppen. Kagerne vil blive pyntet med sæsonens grønt, der sikkert bliver skovsyre og hybenrosen.
Der er både en mørdejsbund og mandelbund, muligvis caramel med miso, der er en smagsforstærker, og jorbærmousse under Samsø-jordbærrene. Det toppes med hvid og mørk chokolade.
Und Butter, Odensegade 35, 8000 Aarhus.