Her graves et værk til 200 mio: Verdens øjne vil rettes mod Aarhus

For enden af regnbuen bliver krukken med guld til en kæmpe kuppel, som vil give både Aros og Aarhus stor opmærksomhed. I dag blev første spadestik til museet underjordiske udvidelse, The Next Level, taget.

Artiklens øverste billede
Der skulle to rådmænd, en borgmester, en direktør, en bestyrelsesformand og en næstformand til at tage de første spadestik til The Next Level, der er en underjordisk udvidelse af kunstmuseet Aros. Foto: Tahmasbi
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Rigtig mange af dem, der har noget at skulle have sagt i denne by, var onsdag samlet på kunstmuseet Aros for at tage det første spadestik til det såkaldte The Next Level.

Det er en underjordisk udvidelse af Aros en etage under jorden, hvor der bliver et galleri, en plads kaldet Art Square og ikke mindst en kæmpe kuppel, der hedder The Dome.

Kuplen er 40 meter i diameter, 15 meter op til midten af loftet, og i det er der et hul på seks meter i diameter. Det giver et kig op i himlen og på en god dag helt ud i rummet. Prisen er cirka 200 millioner kroner, som det har taget otte år at samle.

Byggeriet er så småt gået i gang og pladsen foran Aros er spærret af - der skal graves et meget stort hul i jorden for at få plads til kunstudstillingerne og The Dome.

I alle mine samtaler med museer, festivaler, kunstnere og gallerier talte jeg om det nye galleri, Art Square, og James Turrells The Dome. Folk rettede sig op og lyttede, og det er ikke nemt at få til at ske. Jeg så lys i deres øjne og er sikker på at dette ambitiøse projekt sætter Aros på verdenskortet. Vi vil få massiv international opmærksomhed på det

Rebecca Matthews, direktør for Aros
Missionen er udført. Fra venstre er det teknikrådmand Steen Stavnsbo, Karin Salling, Rabih Azad-Ahmad, Jacob Bundsgaard, Laura Hay og Rebecca Matthews. Foto: Tahmasbi

Et sjak på seks

Det arbejde gik i gang onsdag eftermiddag. Og selv om det øverste lag jord udenfor museet allerede var revet og løsnet, så det var nemt at grave i, måtte der hele seks mennesker til at klare opgaven med det første spadestik.

Selskabet bestod af direktøren for Aros, Rebecca Matthews.

Bestyrelsesformanden for museet, Laura Hay.

Næstformanden for Sallingfondene, der i høj grad har betalt for udvidelsen, og enken efter dens grundlægger, Karin Salling.

Borgmester Jacob Bundsgaard.

Rådmanden for teknik og miljø, Steen Stavnsbo.

Og dagens vært for arrangementet kulturrådmanden, Rabih Azad-Ahmad.

De rosende ord om The Next Level var mange og forventningerne til at projektet vil tiltrække verdensomspændende opmærksom er store.

Verden venter

Kunstmuseets direktør, Rebecca Matthews har for nylig været på den internationale Biennale i Venedig og fik der mange reaktioner på museets nye byggeri.

»I alle mine samtaler med museer, festivaler, kunstnere og gallerier talte jeg om det nye galleri, Art Square, og James Turrells The Dome. Folk rettede sig op og lyttede, og det er ikke nemt at få til at ske. Jeg så lys i deres øjne og er sikker på at dette ambitiøse projekt sætter Aros på verdenskortet. Vi vil få massiv international opmærksomhed på det,« sagde Rebecca Matthews.

Direktøren er også sikker på at projektet og værket vil præge museets historie, at det er relevant både nu og vil være det for generationerne i fremtiden.

The Dome er 15 meter høj. Syv meter er under jorde og otte meter er over og bliver kuppelformet bakke i Musikhusparken. Illustration: Schmidt, Hammer Lassen

»Det er med en helt speciel følelse, jeg står her i dag. The Next Level er et gigantisk projekt, som Sallingfondene blev præsenteret for allerede i 2014. Siden er det blevet udviklet og det er uden tvivl verdenskunst, som bringer byen og museet i verdensklasse. Det er helt vidunderligt og vil helt sikkert tiltrække folk fra nær og fjern,« sagde Karin Salling..

Enken efter Herman Salling er med sit arbejde i Sallingfondene med til at uddele millioner af kroner hvert år til formål, som mange aarhusianere skal have gavn af. Hun er personligt meget kunstinteresseret og følger The Next Level med stor interesse.

Også museets bestyrelsesformand, Laura Hay, tog ordet ved spadestik-arrangementet, der blev holdt i Aros’ café, lige overfor billetsalget og indgangen, hvor det daglige museumsliv fortsatte som om intet var hændt.

»Vi kan i vores internationale arbejde se, at projekter som dette ofte kuldsejler i byer, der ikke har det samarbejde og den opbakning, vi har her i Aarhus. Uden den store støtte, vi har fået, kunne dette ikke lade sig gøre. OECD-rapporter, lokale rapporter og stribevis af artikler om internationale undersøgelser bragt i The Guardian viser, at kunst og kultur skaber værdi og er helt afgørende for om en by er god at bo og leve i,« sagde Laura Hay.

Det er planen, at The Next Level skal stå færdig i 2025.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.