Se fotos: Nu er den nye strand på Aarhus Ø endelig åben
I går eftermiddag blev der efter tre års ventetid fri adgang til den flydende strand, som er nabo til Havnebadet ved bassin 7 på Aarhus Ø.
Tre år efter at Bjarke Ingels flydende strand blev bygget, er den nu endelig på plads og klar til at blive brugt.
I går skrev Aarhus Kommune på Facebook i gruppen ’Vi Udvikler Aarhus’, at stranden ville åbne i løbet af eftermiddagen.
Da Århus Onsdag kiggede forbi ved 18-tiden, var kæden til broerne taget af, og en håndfuld aarhusianere var som nogle af de allerførste gået ud på stranden for at mærke sandet.
»Det virker ret hårdt. Men når man kradser lidt i overfladen, bliver det løst og blødt. Det skal nok bare bruges,« sagde Helen Wang og Andreas Nielsen, der tjekkede området ud. Det er 600 kvadratmeter.
Blødere end havnebadet
Hun havde taget sine sko af for at mærke fornemmelsen af sand.
Parret bor på i det 12 etager høje Grundtvig Kollegiet meget tæt på Bassin 7. Og når de skal ud og nyde det gode vejr i det daglige, går de ned på Havnebassinet.
»Hvis man er gået ud for at nyde solen og ikke for at bade, er det da mere behageligt at ligge på strandsandet end på brædderne i havnebadet,« pointerer Helen Wang.
Man kan nemlig ikke bade fra sandstranden. Af samme grund er der et metalhegn hele vejen rundt om den.
Havvandet er simpelthen ikke rent nok, så man risikerer at blive syg af at bade i det. Det skyldes, at rensningsanlæggene kan løbe over i forbindelse med regnvejr, og så kommer der colibakterier ud i havnebassinet.
Den flydende strand hænger sammen med havnebadet og er tegnet af samme arkitekt, Bjarke Ingels Group - BIG.
Færgen gjorde det farligt
Salling Fondene har doneret Havnebadet, mens Aarhus Kommune har betalt for den flydende strand, der har kostet fem millioner kroner.
Stranden blev bygget allerede i sommeren 2019, men bølgerne fra Molslinjens færger kunne bringe den i svingninger, der ville kunne ødelægge den. Den blev midlertidigt placeret ved Pier 2, hvor den lå i læ, og nu hvor Molslinjen lægger til længere ude i Østhavnen, kunne den flydende strand slæbes på plads. Det skete allerede i marts.
Siden har Aarhus Kommune arbejdet på at lave nye og bedre landgangsbroer. De er endnu ikke klar, men bliver sat op snarest. Det træ, der er skadet af tidens tand, er blevet skiftet, og sandet er renset.
»Så nu er stranden klar til brug, og alle er velkommen,« siger Maria Louise Koch fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.