Nu protesterer Peter AG også: Sparekniven skærer i handicapband, børn og unge
Fristen for argumenter mod spareforslag udløber i morgen, og det er væltet ind. Peter AG og Kunstrådet står bag to af de tusindvis af protester, der er væltet ind.
Aarhus Kommune skal spare og fristen for at skrive sin mening om forslagene til det udløber i morgen, torsdag 24. november kl. 23.59.
Blandt de tusindvis af aarhusianere, der allerede har skrevet et såkaldt høringssvar er Peter AG og Aarhus Kommunes Kunstråd, der består af udøvende kunstnere, forfattere og skuespillere.
Spillestedet HeadQuarters har med 500 svar indenfor et døgn sprængt alle rammerne for hvor mange borgere, der prøver at påvirke politikerne. Onsdag 23. november over middag var der 1765 svar i alt til afdelingen for Kultur og Borgerservice.
Også Musik & Medieværkstedet har fået stor opmærksomhed. Stedet er for handicappede og hører under Sociale Forhold og Beskæftigelse. Der var onsdag middag indkommet 343 svar, hvoraf de 141 støtter værkstedet Blandt dem er der svar fra navne som musikeren Michelle Birkballe og Peter AG, der på eget initiativ har skrevet:
”Som leder af Gnags har jeg gang på gang fremhævet netop The Mumes og Aarhus Kommunes musik-og medie-strategi for udviklingshæmmede, disse hårdtarbejdende slidere, deres smukke, smukke virke for med værdighed at skabe medleven, lys og glæde. Det sidste sted at spare. Tvært imod: vi har brug for den inspiration!”
Som leder af Gnags har jeg gang på gang fremhævet netop The Mumes og Aarhus Kommunes musik-og medie-strategi for udviklingshæmmede, disse hårdtarbejdende slidere, deres smukke, smukke virke for med værdighed at skabe medleven, lys og glæde. Det sidste sted at spare. Tvært imod: vi har brug for den inspiration!
Socialrådmand lytter
Musik & Medieværkstedet inviterede tirsdag i denne uge rådmand Anders Winnerskjold til koncert med deres band, The Mumes, og han mødte op.
»Vi er utrolig glade for, at han kom her, selv om han har travlt, og at han var her en hel time. Han tog sig tid til at lytte til os og at tale med mig,« siger en lettet leder, Jesper Gadegaard, der nu kan sove roligt, for han og kollegerne har gjort alt det, de kan.
De fik lejlighed til at fortælle, at The Mumes spiller cirka 70 koncerter om året - blandt andet på Sølund Festival. Og at de under corona spillede 112 koncerter for isolerede beboere.
»Den glæde og inspiration kan ikke sættes ind i et excelark. Det kan ikke købes for penge, at et udviklingshæmmet publikum kan lade sig betage af musikerne på scenen, og samtidig have en fornemmelse af ligeværd. Når man kan spille koncert for 8000 mennesker på Sølund, til AGF fanklubbens jubilæum, de hjemløses julefrokost og de paralympiske lege, så er opvasken derhjemme pludselig ikke så hård,« mener Musik & Medieværkstedet.
Flere af byens kulturtilbud påpeger, at de løfter børn og unge på tværs af boglige færdigheder, og at tilbuddene derfor er vigtige.
På listen over forslag til besparelser står blandt mange andre Billed og Medieskolen, der hvert år giver 1200 børn mulighed for at arbejde med kortfilm og animationsfilm, og Aarhus Teaters ’Ej blot til lyst’, der i gennemsnit har 625 og 27 lærer igennem et forløb om året.
Opråb fra kommunens kunstråd
Også Aarhus Kommunes Kunstråd ser med stor bekymring på besparelserne, og påpeger, at kulturen i forvejen er en lille bitte brik på under en procent. Alligevel skal magistraten for Kultur og Borgerservice spare 1,8 procent, hvilket rammer byens kulturliv hårdt. Det går ud over byens puls, borgernes glæde ved at bo her og for et fagligt område, hvor folk arbejder til små lønninger på overtid. Kunstrådet mener, at kulturområdet burde have været forskånet for sparekniven.
Kunstrådet skriver i sit høringssvar, at det er en dårlig forretning for kommunen at spare tilskuddet til flere kulturinstitutioner, fordi de på baggrund af kommunens støtte kan få tilskud fra staten, fonde, regionerne og andre kommuner. Når kommunen f.eks støtter Teater Katapult med 1.5 millioner kr., får teateret 4.2 millioner kr. i støtte udefra. Det skaber omsætning i kommunen og i sidste ende skatteindtægter.
Det er dyrt at spare
I svaret står der blandt andet:
»Både beskæring i basismidlerne, de facto lukningen af Teater Katapult, planen om at flytte Bora Bora og hjemløsgørelsen af HeadQuarters har ikke kun konsekvenser for det udøvende kunstmiljø, det aarhusianske kulturpublikum og mødet mellem de to. Konsekvensanalyserne i sparekataloget er stærkt mangelfulde i deres regnemetoder. Besparelserne er ganske enkelt en dårlig forretning.«
Kunstrådets medlemmer er: forfatter Puk Qvortrup Bianchi, skaberen af Turkis Evrim Citirikkaya, kunstner Lars Worm, projektleder Karen Nordentoft, kunstner Kim Grønborg og scenekunstner Sara Topsøe.
Aarhus Kommune skal i de kommende år spare 214 millioner kroner om året. Magistratsafdelingernes spareforslag er i høring til 24. november ved midnat.
Partierne bag budgetforliget mødes 5. december og drøfter tilpasninger på baggrund af høringssvarerne.