Guide: Sådan kommer du nemt og rigtigt af med julens 300 ton ekstra affald

Julen står for døren, og det betød sidste år 300 ekstra ton affald. Derfor kommer her gode råd til at komme af med det på en ordentlig måde.

Artiklens øverste billede
I Aarhus var der efter julen sidste år 300 ton affald fra vores hjem, 135 ton pap og papir og 3500 juletræer, der vejede 17,5 ton. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Kredsløb, der er kommunens affald- og varme-selskab, har samlet sine bedste råd til borgerne, om hvordan de nemt kan komme korrekt af med affaldet i juledagene og omkring nytår.

Det dreje sig typisk om julemad, julekalendere, batterier- og gamle juletræer.

Vi producerer noget mere affald i december måned end i en gennemsnitlig måned. Faktisk viser seneste opgørelse fra Kredsløb, at de hentede ca. 300 ton ekstra affald hos deres kunder i december sidste år sammenlignet med en gennemsnitlig måned i 2021.

Affaldet bestod blandt andet af 135 ton ekstra pap og papir, mens der blev hentet hele 3500 juletræer, som i alt vejede 17,5 ton. Det skriver Kredsløb i en pressemeddelelse.

Det er let at sortere

Selvom der er mere affald at holde styr på, er det ifølge udviklingsingeniør og materialeekspert Tom Ellegaard let at komme korrekt af med sit affald, og du bidrager samtidig til, at vi alle får mere ud af resurserne.

»Julen er ofte lig med hygge, samvær, god mad og mere forbrug. Og det kommer der selvfølgelig en del affald ud af, som skal sorteres. Men hvis man blot følger nogle simple råd, kan man være med til at sikre, at vi kan genanvende mere af det værdifulde materiale, der findes i vores affald og selvfølgelig holde det i brug, der med fordel kan bruges lidt længere tid,« forklarer Tom Ellegaard. 

Det er let at komme korrekt af med sit affald, ved at sortere det, og man bidrager samtidig til, at alle får mere ud af resurserne. Pressefoto

Juletræer bliver kompost

Når juletræet har udtjent sin værnepligt, kan du med fordel aflevere det på genbrugsstationen. Bor du i Aarhus midtbyen, kan du også aflevere træet ved et af de 12 opsamlingssteder, hvorfra Kredsløb henter træerne. 

Uanset om juletræet bliver afleveret ved et opsamlingssted eller på genbrugsstationen, omdanner Kredsløb det til bæredygtig kompost, der så kan være med til at give haver nyt liv.

Fedtet kan fryse fast

For de fleste betyder julen god mad i rigelige mængder, og der er nok også brugt en klat smør eller to ekstra. Når du skal af med de fedtede rester og fx fedtet fra juleanden, er det en god idé at anvende en ekstra pose, så fedtet ikke løber ud i affaldsbeholderen. Generelt er det vigtigt at bruge en pose til affaldet og lad det gerne køle af, så du ikke risikerer, at det fryser fast i bunden af beholderen. 

Når børnene har mæsket sig i chokolade fra julekalenderen, og den er tom, skal julekalenderen skilles ad og sorteres dels som pap/papir og dels som plast. Og sørg gerne for, at der er spist op.

Batteriet fra juleslipset

Er du lidt af en spøgefugl og har iført dig årets juleslips med indbygget ”jinglebells” toner eller et hårbånd med rensdyrgevir og julemusik, skal du tage batteriet ud, når det ikke længere fungerer. 

Batteriet placeres i en klar pose sammen med de øvrige brugte batterier og lægges på låget af affaldsbeholderen eller afleveres på genbrugsstationen som almindelige batterier. 

Fusere er farligt affald

Du ved allerede, at du ikke skal gå tilbage til en fuser. Men vidste du også, at fusere og ubrugt fyrværkeri ikke skal i restaffald, men skal håndteres som farligt affald? 

Har du brugt fyrværkeri, som for længst er kølet af, kan du smide det i restaffald eller aflevere det som småt brændbart på genbrugsstationerne.

Selvom der skal være plads til hygge og forbrug i julen, mener Tom Ellegaard, at man nemt kan spare miljøet for unødvendig brug af resurser og måske også spare lidt på budgettet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.