Guide: Her kan du få det iskolde gys i Aarhus

Kolde og mørke januar har en særlig charme: Der er højsæson for vinterbadning. Århus Onsdag guider til det helt rigtige gys for dig.

Artiklens øverste billede
Holger Bang-Møller tager temperaturen på dagens dyp, som her foregår ved bådebroen i Egå Marina. Vandet er minus to grader. Arkivfoto: Helle Arensbak
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Der er mange gode grunde til at vinterbade:

Man bliver glad, får energi, finder fred, møder fællesskab og får frisk luft. Flere og flere dyrker den kolde fornøjelse, så der er tryk på vinterbadeklubberne. 

I Aarhus er der masser af muligheder for at komme i det kolde havvand. Vinterbadeklubberne er fyldte, men der er alternativer.

Århus Onsdag har samlet seks af dem og giver dig her et overblik:

På Aarhus Ø er der flere muligheder for at vinterbade. Billedet her er fra trappen ud for Promenadehuset tæt på Lighthouse. Den var travlt besøgt 1. januar. Foto: Tahmasbi
Trappen her er på Aarhus Ø ved Pakhusene tæt på Lighthouse. Den var travlt besøgt 1. januar. Foto: Tahmasbi

Den på det yderste af Ø

Det behøver ikke at kræve en masse at få sig en frisk, kold dukkert.

En gruppe aarhusianere har siden corona-tiden benyttet de trapper og broer, der er sat op flere steder på Aarhus Ø. Blandt andet ud for Promenadehuset tæt på Lighthouse og ved Pakhusene. Trappen tæt på Bernhardt Jensens Boulevard er spærret af for tiden, fordi den er i stykker.

Nogle af vinterbaderne aftaler at mødes ved en af bænkene på promenaden, hvor der ofte er hurtig omklædning og en kop varm kaffe fra medbragte termoflasker.

»Der er virkelig mange, der bruger det her sted. Vi har valgt at bade her, fordi her er så åbent, og det er nemt og gratis,« sagde Freja Thye og Emma Vilhelmsen, da Århus Onsdag en dag kom forbi.

De er dryppende våde efter at have været i tusmørket sent på eftermiddagen. Udsigten til havet, Risskov og Den Permanente er utrolig smuk. De to har frygtløst forceret de mange store kampesten ned til havet via en lang metaltrappe. Den går ud i en bro med en trappe ned i havet.

Mens Freja Thye og Emma Vilhelmsen tørrer sig, er de næste på vej ned ad trappen og ud i det tusmørke hav.
Altid åbent. På eget ansvar.

Naturfællesskabet NaturRetur inviterer ofte med ud i naturen. 3. januar er der store badedag på stranden. Foto: Line Bech/NaturRetur

Den med fællesskab

NaturRetur er et naturfællesskab, der løbende inviterer med ud i naturen. Det handler om alt fra bålhygge og stjernekiggeri til en tur i havet - alt sammen i godt selskab med de andre deltagere.

Naturfolket fejrer det friske, nye år med en omgang vinterbadning. Luften er klar og sprød, vandet er iskoldt og morgenerne er mørke, indtil solen bryder frem. Deltagerne synger solen op, tager en morgendukkert i det klare vand, nyder en kop kaffe og en bolle med ost sammen, mens de varmer sig ved bålet, inden de sender hinanden videre ind i dagen. 

»Det er virkelig dejligt. Det er kun koldt i det øjeblik, man tager tøjet af, og endnu ikke er gået i. Og så er det skønt at være sammen om. Når man har gjort det, er dagen godt i gang,« siger Mathias Overgaard Jacobsen fra Natur Retur.

Man kan købe en billet på hjemmesiden: sang og vinterbad og får så en kop kaffe og en bolle med ost, hvis man medbringer en kop.

Alle mødes på stranden syd for Den Permanente. 

Det er 3. januar kl. 08.00-9.30.

Vandet er koldt, men kaffen er varm i Havnebadet ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Arkivfoto: Helle Arensbak
Havnebadet ved Bassin 7 er et smukt sted. Det ligger på Aarhus Ø ikke ret langt fra Nørreport og centrum. Arkivfoto: Helle Arensbak

Den midt i byen

Havnebadet er ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Promenadedækket er åbent døgnet rundt, mens bassinområdet har faste åbningstider, hvor der er livreddere til stede.

Hele herligheden er tegnet af den internationalt anerkendte arkitekt Bjarke Ingels og giver et smukt kig både ud over havet, ind over Ø og over byens havnefront.

Om sommeren er stedet utrolig populært og fuldt af glade badegæster, der springer i fra vippen. Om vinteren er tempoet og støjniveauet et helt andet.

Århus Onsdag har tidligere været forbi og mødte en gruppe studerende fra statskundskab, der har mødt hinanden på universitetet og som har taget studielivet med ned i bassinet. En morgendukkert er nemlig med til at styrke det sociale liv i læsegruppen. 

Bassinområdet er åbent i en begrænset periode med livreddere. Der er adgang til springbassinet, omklædning og toiletter, men saunaerne er lukkede.

Det er ikke tilladt at opholde sig i bassinområdet uden for åbningstiden.

Havnebadet, Bassin 7, Aarhus Ø. Åbent i bassinområdet lørdag og søndag kl. 08.00-12.00.

Da Peter Halling først var kommet indenfor på Jomsborg ved Den Permanente, mødte han op hver eneste dag i et år. Arkivfoto: Tahmasbi

Den store vinterbadeklub

Vikingeklubben Jomsborg ved Den Permanente er med sine knap 10.000 medlemmer byens absolut største. Mange står hvert år på venteliste, men medlemstallet vil vokse, for lige nu er der fuld gang i en stor ombygning, renovering og udvidelse.

Mange af medlemmerne har været der i en lang årrække og er meget trofaste. Flere af dem møder op dagligt, og der bliver lagt stor vægt på en god og social omgangstone. 

En af dem er Peter Halling, som Århus Onsdag tidligere har talt med. Han byttede sin daglige løbetur ud med vinterbadning, og da først han havde prøvet det, kom han forbi Jomsborg hver dag får at få det kolde gys.

Medlemmerne bader nøgen og klæder om i separate herre- og dameafdelinger. Der er ikke færre end fire saunaer og gode badebroer at gå i havet fra. Den sidste nye infrarøde sauna er for nylig taget i brug.

Vikingeklubben Jomsborg , Den Permanente Badeanstalt, Salonvejen, Risskov. Åbent kl. 06.00-23.00.

Eksempler på alternative klubber: 

Vinterbadeklubben Ballehage på Ørneredevej. Er uden badebro, sauna eller toilet.

Egaavikingerne, ved Egå Marina. Sauna kl. 06.30-21.00.

Kaløvig Bådelaug, Åstrup Strandvej Skødstrup. Sauna kl. 06.00-21.30.

Franseska Anette Mortensen er en af havets hyppige gæster. Hun går både i fra stranden og fra badebroerne. Arkivfoto: Helle Arensbak

Den på egen hånd

Det er altid muligt at få sig et vinterbad fra byens mange strande eller badebroer. Det er dog en god ide at være i selskab med andre, når man går i et sted, hvor der ikke er livreddere.

Både Franseska Anette Mortensen og Holger Bang-Møller er trænede vinterbadere. Hun har dyrket fornøjelsen i mere end 15 år både i klubber og i det fri. Han er typen, der hugger et hul i isen og hopper i - gerne fra Egå Marina.

»Jeg synes, at det er vigtigt at komme ud at bade om morgenen. Jeg har fundet venskaber på badebroen ved Bellevue. Vi mødes om vandet i vandet,« har Franseska Anette Mortensen sagt til Århus Onsdag.

Altid åbent. På eget ansvar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.