SPOT er et musikalsk fælleskram

SPOT Festival er i gang og får gaderne omkring Musikhuset Aarhus til at summe. Af god stemning og ny musik. Musik fra upcoming bands, som potentielt set kan blive morgendagens stjerner. Om publikum, anmeldere og branchefolk vil det. Og det vil de. Efter den spæde SPOT-start at dømme.

Artiklens øverste billede
SPOT festival 2021. Foto: Mille Winther

En kø af mennesker drejer langs hjørnet ved Ridehuset og op ad Frederiks Allé, hvor billetkontrollørerne er kommet på hårdt arbejde. Køen bliver længere og længere og krabber sig snart op langs Aros. De er hurtige, kontrollørerne, men ikke så hurtige, at de ikke kan nå at smile til de mange ansigter og ønske dem god festival. Det er ved at blive mørkt. Ikke fordi det er sent, men fordi skyerne hænger over SPOT som en tæt lukket masse, der ikke tillader aftensolens ellers varme sensommerlys.

Publikum strømmer ind bag de sorte udspændte duge, der rammer Musikhusets grønne ind i et lukket område. En fest, som udefrakommende kan høre, men som kun dem med blå armbånd må deltage i. Der er spredt sand foran Parkscenen tættest på Frederiks Allé og solstole med blå og hvide striber sænker sig lidt længere ned i sandet, efterhånden som flere sætter sig i dem. Lucky Lo skal snart åbne scenen, men først er der lydprøve. Gæster henter øl, mange møder hinanden tilfældigt, kan man se, og varme krammere udveksles. Øl og tilfældige high fives uddeles under den knapt så åbne skyhimmel. Mere skal der ikke til, før følelsen af festival er pulserende i kroppen.

Jacob Brun står i sandet og kigger på en af de små scener, der er ved at tage form. Der er dukket nogen op på scenen, som ikke siger noget endnu, men som forbereder sig på det. Jacob Brun skal være frivillig i aften, hvor han skal tjekke armbånd i porten ved siden af Musikhuset.

Jacob Brun. Foto: Mille Winther

»Jeg er frivillig, men jeg er primært kommet for at høre musik,« siger han og tager en tår af sin øl, der er på den gode side af halvt fuld.

»Og så for at hænge ud med alle dem i Aarhus, der gerne vil høre musik,« siger han og smiler.

Han er kommet alene, men det er tilsyneladende ikke noget problem. Mens han står og taler, kommer der en ven forbi, der skal have et knus.

Forud for eksplosion

Tæt på Jacob er en af køerne op til et af ølteltene. Her står Vivi Van og Emma Sørensen og venter på, at køen skal rykke på sig. De bor begge lige om hjørnet fra SPOT og har glædet sig til endelig at kunne komme på festival igen.

»Nu kan vi endelig komme ud igen efter corona, så det har vi bare glædet os til,« siger Vivi Van.

»Ja, det er jo virkelig lang tid siden, vi har været afsted til sådan noget her,« siger Emma Sørensen og rykker sig nogle centimeter som køen bliver mindre mod baren.

Emma Sørensen og Vivi Van. Foto: Mille Winther

»Vi har lyttet en del til de upcoming-kunstnere, der kommer,« siger Vivi Van og kigger på Emma Sørensen.

»Og det er fedt at høre folk, når der ikke er alt for store crowds. Det er jo forholdsvis små scener, de spiller på, og vi hører dem, inden de eksploderer på større scener. Det kan jeg godt lide.«

Summende gader

»Vi kommer fra Aarhus af,« siger Underteksts forsanger Arthur Bondeskov Nygaard.

»Og vi har skrevet en ny sang, der handler om, at tiden går. Hvis I kender den, så syng med!”

Han når knap noget at afslutte sin sætning fra Amfiscenen ved siden af Aros, før et publikumsskrig rammer firemandsbandet på scenen. De spiller de første par toner til ’Timeglas’, og igen når skriget op på scenen. Folket tættest på scenen synger med fra første strofe.

Vinden tager til, men regnen holder indtil videre igen. Det stramme eftermiddagsprogram er skudt i gang. Og foran publikum ligger Sunx, Aksglæde, Ganger, Mekdes, Ydegirl, Benny Jamz og nok aftenens mest kendte navn, Hugo Helmig, når mørket for alvor er faldet på. Og selvfølgelig mange, mange flere, der ikke er plads til at nævne her. Spot Festival er startet, og de næste to døgn vil Aarhus’ gader omkring Musikhuset brumme af bas og summe af festivalstemning.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen