TV-2s trommeslager: Vi snød medierne

Et totalt ukendt TV-2 gjorde sin entré for 40 år siden ved at indkalde pressen til et møde om en ny tv-station. I dag synger alle med på bandets næsten endeløse række af hits. Nu kommer de hjem til Aarhus og fejrer deres jubilæum i Ceres Arena.

Artiklens øverste billede
TV-2 er still going strong. og kan opleves i Ceres Arena 30. oktober. I september spillede de i Tivoli Friheden til et brag af en koncert. Publikum sang med fra første takt - og især sørgede de unge for en fantastisk stemning, skrev en af anmelderne. Arkivfoto: Per Lange/ Ritzau Scanpix
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

TV-2 kickstartede karrieren med et mediestunt og en finurlig joke om at de var en ny tv-station. Det var syv år før, tv-stationen, TV 2, gik i luften. Bandet kaldte sig dengang Danmarks kedeligste orkester, men har de seneste 40 år haft så mange opture, at de i 2006 blev nærmest lykkelige og nu kalder sig Danmarks lykkeligste.

Måske er de også Danmarks mest danske. De er i hvert fald blevet folkeeje og en grundsten i dansk musikkultur.

Det sjove, underfundige og bidende sarkastiske band fejrer fødselsdagen med fire store koncerter rundt omkring i landet, og en af dem foregår naturligvis i Aarhus, hvor det hele begyndte og som de stammer fra.

Århus Onsdag har fanget trommeslageren, Sven Gaul, på telefon ind imellem arbejdet i øvelokalerne med jubilæumskoncerterne. Han har mange gode minder fra de seneste 40 år, og husker blandt andet, hvordan det hele begyndte:

»Vi indkaldte pressen til et møde om noget helt nyt: TV-2. Og vi snød dem og lod dem tro, at der var tale om en tv-station. Indkaldelsen foregik via telefax, der var en ny ting i Danmark på det tidspunkt. Vores pladeselskab hed CBS og var internationalt. Det gik med til at sende faxen ud til medierne, hvilket så troværdigt ud. Jeg kan huske at for eksempel Børsen dukkede op for at høre om den nye tv-station,« siger Sven Gaul.
»I dag kaldes det vist et mediestunt.«

Fem set på en aften

Trommeslageren var 28 unge år, da de fire gutter i det aarhusianske band indtog scenen på Vestergade 58 - ofte fire-fem aftener i træk. Dengang spillede de fem gange 45 minutter på en aften.

»Det var en helt anden tid. I de år kostede vi på et tidspunkt 1400 kroner for en aften, kan jeg huske. I dag er hyren heldigvis en anden, og koncerterne er ikke så lange. Men dengang var det sjovt,« siger den 68-årige trommeslager.

Til daglig holder han sig i form ved at svømme, cykle og styrketræne samtidig med at han undgår sukker og fedt i kosten, som stort set er vegetarisk. Glæden over at spille og give koncerter er intakt, og energiniveauet er højt. Det gælder alle bandets jævnaldrende medlemmer - også selv om guitaristen, Georg Olesen, som den første af dem har rundet de 70 år.

»Det kommer bag på os, at vi har kunnet holde sammen i så mange år med den samme kvartet, og at vi har kunnet blive ved med at sælge så mange plader og trække så mange mennesker til koncerterne.

Jeg fik ideen om at sende koncerten ud live. Jeg var nødt til at få TDC med på den, for vi havde brug for bredbånd og adgang til de nye systemer, som de havde. Heldigvis ville de være med. Jeg synes, det var vildt fedt, men de tre andre forstod det ikke rigtigt - indtil nogle danskere i Australien skrev til os, at de havde set med. Så synes de andre også, at det var sjovt

Sven Gaul, trommeslager i TV-2

Danmarks første rap

Trommeslageren mener, at bandet i høj grad er kendetegnet ved forsangeren, Steffen Brandts, tekster, som mange kan forholde sig til, fordi de handler om dagligdags ting. Der er ingen løftede pegefingre og ingen løsninger og i stedet er der plads til fri fortolkning.

»Han vender tingene på hovedet, og så lytter man en ekstra gang,« siger Sven Gaul.

Han mener, at hans rolle i bandet er at være teknik-nørden. For eksempel brugte han trommemaskiner som en af de første herhjemme.

»Jeg synes, det var oplagt, da vi lavede en rap først i 1980’erne. Dengang var musikken minimalistisk og indeholdt synthesizere og trommemaskiner,« husker han.

Danmarks første bud på en rap kom fra netop TV-2, der udgav ”Popmusikerens vise”. Sangen var inspireret af ”Admiralens vise”, som handler om at klatre op ad rangstigen og få kors, og bånd og stjerner på. I TV-2’s version handler det om at få ”Pop, succes og stjerner på” ved at holde kæft og ikke sige nogen imod. Sangen var bandets store folkelige gennembrud.

Sven Gaul Livestreamede som en af de første for mere end 20 år siden en af TV-2s koncerter. Den blev spillet på Storebæltsfærgens sidste sejlads og sendt ud via TDCs bredbånd. Arkivfoto: Per Lange/ Ritzau Scanpix

Vinyl til downloads

»Jeg har prøvet at tilføre noget andet end det traditionelle til bandet. Vi er gået fra vinylplader til streaming og downloads. Da vi begyndte at spille, var der slet ikke nogen videoer eller pressefotos. Det har vi siden lært. Vores guitarist og bassist vil bare spille og har ikke lyst til hele pr-arbejdet, så det er i høj grad Steffens opgave,« siger Sven Graul, der ydmygt undlader at nævne sig selv på trods af sin egen række af pr-opgaver.

I stedet sætter han fokus på det, han synes har været virkelig sjovt. Som for eksempel da TV-2 skulle spille koncert på Storebæltsfærgen ”Arveprins Knud” på skibets sidste sejlads. Det var 30. december 1998. Internettet havde kun eksisteret i omkring syv år i Danmark, og Facebook, som vi ofte streamer igennem, blev først en mulighed otte år senere.

»Jeg fik ideen om at sende koncerten ud live. Jeg var nødt til at få TDC med på den, for vi havde brug for bredbånd og adgang til de nye systemer, som de havde. Heldigvis ville de være med. Jeg synes, det var vildt fedt, men de tre andre forstod det ikke rigtigt - indtil nogle danskere i Australien skrev til os, at de havde set med. Så synes de andre også, at det var sjovt,« mindes han tiden for godt 20 år siden, hvor TV-2 tit var et skridt foran.

Bandets stil, tekster og musik har holdt hele vejen, så populariteten er vokset. Det er lykkedes de voksne mænd at få fat i også det unge publikum.

Hvad er det mon, de kan?

»Vi gør det, vi selv synes, vi er bedst til. Og så er vi med numre som ”De første kærester på månen” fra 2005 nået ud til et nyt og yngre publikum. Da vi spillede Fed Fredagskoncert i Friheden i september, var der utroligt mange teenagere med,« siger Sven Gaul og slår en hjertelig latter op.

»Jeg er lidt bange for, at forældrene simpelthen havde slæbt deres børn med. Vi kan håbe, at Steffens gode tekster fanger dem,« ler den underspillede mand.

for næsten 40 år siden så TV-2 sådan ud. Det er blevet til mange priser gennem deres lange karriere og en række af deres sange er i dag en del af den danske sangskat. Foto: Steen Ole /Ritzau Scanpix

Kom og syng med

TV-2 har opnået et hav af priser og har vundet stort set alt, man som et dansk band kan vinde. De har været årets mest solgte, mest populære, mest spillede og mest udgivende. De står bag ”Verdens Bedste Danske Sang” og har været Årets Navn, Årets LP, Årets Udgivelse, Årets Sangskriver og meget mere. For 15 år siden fik de Æresprisen ved Danish Music Awards.

Orkesterets fire jubilæumskoncerter er ikke overraskende udsolgt på rekordtid.

»Vi glæder os til at skabe en kæmpe fest sammen med aarhusianerne. De kan opleve sange fra 1981 op til den nyeste plade, der udkom i 2018,« siger trommeslageren.

»Den største udfordring er at få de mange numre til at hænge sammen på en god måde. Vi laver nye arrangementer til kendte sange, og så spiller vi noget, som mange ikke har hørt før. For eksempel nummeret ”Motorvej” fra vores første album, ”Fantastiske Toyota”,« fortsætter Sven Gaul.

Ud over de fire grand old men, har de denne gang en korsangerinde, blæsere og et ekstra keyboard med. Så koncerten kommer til at stå i kontrast til den forrige tur rundt i landet, hvor de spillede akustisk.

I Aarhus skal de for første gang spille på Ceres Arena, men det afskrækker ikke trommeslageren.

»Vi har nogle af de bedste lydfolk, som har været med os i mange år og kender alle fald-grupperne. I dag har vi en fantastisk lækker lyd lige i ørerne, når vi er på scenen. Støjen er helt væk og vi hører os selv og hinanden tydeligt. Faktisk har vi mikrofoner ud mod publikum, for også at få deres lyd med,« forklarer tekniknørden.

Den store tekniske udvikling er ikke bare imponerende, den er også bedre for musikernes helbred. Lyden fra de store bækkener har ad åre givet ham en høreskade - tinnitus.

»Jeg har lært at leve med den i sådan en grad, at jeg simpelthen glemmer den ind imellem. Og når først vi er på, koncentrerer jeg mig om alt det, der skal ske på scenen. Hvilket tempo den næste sang går i, og det Steffen skal nå at sige. For vi vil jo skabe den bedst mulige fest,« fastslår han.

»Sådan en hvor alle synger med. Og hvor vi er sammen.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.