Musikhuset Aarhus 40 år: Giver gaver og billige billetter
I år runder Musikhuset Aarhus de fyrre og fejrer det med overraskelser og hemmeligheder. Blandt meget andet får tilfældige gæster gratis drinks eller et lift af direktøren, og der bliver en dag med koncerter til 1982-priser.

Musikhuset Aarhus runder i år de fyrre, og fejrer det hele året. Holdet bag det livlige hus med en myriade af arrangementer hen over 2022 har valgt at feste mange gange i løbet af året i stedet for bare at fyre det hele af på et enkelt festfyrværkeri af en koncert.
Mange aarhusianere skal mærke fødselsdagen, og mange skal kunne huske deres egen særlige oplevelse af den - så en række gaver ligger klar til at blive delt ud løbende.
»40 år kan fejres på 1000 måder. Og vi har valgt at gøre det ud over hele året. Der bliver løbende overraskelser til folk i salen, koncerter hjemme hos folk, og koncerter og events her i huset. Det er alt sammen noget, der stikker ud og fra det, vi ellers laver. På den måde vil mange få hver deres minde fra 2022,« siger Jeppe Uggerhøj, der er kunstnerisk chef i musikhuset.
Flere fødselarer
Huset er sammensat af en række musik- og teaterinstitutioner, og flere af dem fylder faktisk rundt i år. Filuren runder 50 år og Den Jyske Opera er i dette selskab en senior på 75 år.
»De fejrer det med egne arrangementer, og sammen med os. Der bliver både de store og samlende oplevelser, og de mere individuelle,« forklarer Jeppe Uggerhøj.
For ham begyndte forberedelserne til dette festens år allerede i 2021, hvor han og en kollega gik i Stadsarkivets gemmer og fandt ikke færre end 16 hyldemeter med brune papkasser fulde af musikhusets historie. Og så satte en gennemgang af materialerne ind.
»Vi fandt simpelthen husets historie pakket ned i kasser. Der er sagsmapper på de enkelte kunstnere, som har optrådt her, med maskinskreven korrespondance sendt i papirkuverter og sammen med pressefotos i fysisk form. I dag virker det fuldstændig vanvittigt, hvor omstændigt det var at indgå en aftale,« siger Jeppe Uggerhøj og peger på en stak af de brune kasser, som står på hans kontor.
Her møder Århus Onsdag ham i forbindelse med den nye sæson.
Aarhus-musikeres historie
Han fandt i de gamle gemmer en fortælling om enkelte kunstneres udvikling fra helt ny til stor stjerne. For eksempel aarhusianske Tina Dickow optræder i mange forskellige roller. Jeppe Uggerhøj viser et foto af en helt ung og bare 18-årig musiker.
»Det her er fra dengang hun vandt ”Vi har scenen, har I musikken?”, og så er der bookinger med hende i foyeren, på caféscenen, i en lille sal og nu i den store. Huset her har været med hele vejen i flere kunstneres løbebaner,« siger han.
Den kunstneriske chef er i øvrigt selv tidligere trompetist og dirigent med en fortid i bl.a. i Aarhus Symfoniorkester, så han har selv stået mange gange på flere af husets scener og oplevet dem ad åre indefra. Nu stykker han den aarhusianske musikhistorie sammen for at dele den med alle i den kommende tid.
»Vi fortæller ikke på forhånd om alle de ting, vi har planlagt, for der skal være løbende overraskelser. Så jeg kan opfordre publikum til at holde godt øje med vores hjemmeside. Vi fejrer 40 år i Aarhus med hele Danmark,« siger han hemmelighedsfuldt.
Den kunstneriske chef vil dog gerne løfte sløret for at par af de gaver, man kan være heldig at modtage. En af dem er, at man kan få tilbud om at blive hentet og bragt til et arrangement, man har købt billet til, af ingen ringere end musikhuset direktør, Jan Christensen.
»Det er en gestus til vores publikum. Man kan også i salen finde fribilletter for eksempel til drinks i pausen. Og man kan opleve, at vi dukker op ude i byen, der hvor folk bor eller arbejder, med en takeaway-koncert. Og så bliver der også en dag med masser af koncerter i alle sale til 1982-priser, der ligger på omkring 100 kroner for en koncert,« uddyber Jeppe Uggerhøj planen for festlighederne.
1500 arrangementer i år
I 2022 er der skruet helt op for antallet af arrangementer, så det er helt oppe på de maksimale 1500, som det er muligt at afvikle, når alle sale er i brug og udnyttet optimalt.
»Det er et sats fra vores side. Vi er simpelthen tilbage på 2019-niveau, og det er vi, fordi vi efter den senest genåbning oplevede, at publikum kom strømmende tilbage og bare var klar, så snart det var muligt. Vi håber, at det også sker denne gang.« forklarer han.
I det meget store udbud af arrangementer, er der flere nyheder imellem.
Der er hele fem musicals i løbet af året, og et par af dem er helt nye for det aarhusianske publikum. Det er tale om Beatles-musicalen, ”She loves you”, og ”Den skaldede frisør”, der har musik af den aarhusianske popkonge, Thomas Helmig. Forestillingen nåede at blive vist ganske få gange i København, før den blev taget af plakaten på grund af nedlukningen i 2020.
Også Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester har kastet sig ud i musicalgenren med deres egen version af Andrew Lloyd Webbers ikoniske musical ”Sunset Boulevard”, der foregår i Hollywoods glamourøse guldalder.
Ny festival for børn
Programmet rummer desuden den såkaldte Jazzklubben
Jeppe Uggerhøj glæder sig også over, at det nu i år kan lykkes at samle Jazzklubben fysisk.
I den kan man opleve danske og udenlandske navne. Der bliver fire koncerter over fire måneder, hvor man kan begynde aftenen med en fælles ølsmagning, får et kig behind the scenes eller møder kunstnerne til en snak.
»Det bliver et travlt og festligt år. Og vi glæder os til at afsløre det fulde program hen over året. Der er noget for alle,« lover Jeppe Uggerhøj fra Musikhuset Aarhus.