Musiktalenterne vælter frem i Aarhus

Det vrimler med musikalske talenter i Aarhus. Ifølge eksperterne er forklaringen en særlig åben Aarhus-ånd, der giver masser af musikkollektiver og samarbejde på kryds og tværs i stedet for konkurrence. Byens mange scener og Spot Festival giver dem vinger.

Artiklens øverste billede
Asbjørn sang som et af byens 12 nye talenter Anne Linnets "Glor på vinduer" ved Music City Aarhus 2022's åbningkoncert på Bispetorv. Med sin egen version førte han hittet ind i fremtiden i kraft af rød lak og en bemærkelsesværdig dans. Arkivfoto: Music City Aarhus 2022
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Netværk og samarbejde fylder mere i det musikalske miljø end konkurrence, og det er ifølge Gaffa, Rosa, Promus, Spot og P4’s Carsten Holm en af grundene til, at Smilets By fostrer et kæmpe kuld af kommende nye stjerner i disse år.

Navne som Hugo Helmig, Tobias Rahim, Karl William, Clara Toft Simonsen og Nicklas Sahl står på skuldrene af Medina, Soleima, Thøger Dixgaard og Drew Sycamore, der som mange af de andre er rundet af Spot Festival på vejen til den musikalske stjernehimmel. Sidstnævnte vandt i hele fire kategorier ved det seneste Danish Music Awards og tre Gaffa-priser i år.

Aarhus er en rugekasse

Og det stopper ikke her. Det næste læs af stjernefrø har slået rødder. 12 af dem kunne opleves den sidste lørdag i marts, hvor de sang byens legendariske Aarhus-hits på Bispetorv ved åbningen af Aarhus Music City 2022.

Numre som ”Vimmersvej” udført af tanzanianske JJ Paulo med hans helt egen stammedans, og ”Glor på vinduer” sunget af Asbjørn, der iført rød lak tilførte sangen nye dimensioner med sin sensuelle dans, blev ført med ind i næste generation. Og den er musikalsk stærk.

DR’s Carsten Holm fremhæver Spot Festival som en af grundene til, at de nye kræfter når ud af garagernes øvelokalerne og ind på scenerne.

»Spot har sat Aarhus på Danmarkskortet. I 1990’erne boede jeg i København og forbandt Aarhus med hits fra 1980’erne. Men på Spot opdagede jeg, at der stadig skete rigtig mange ting i alle mulige genrer. De er ikke alle lige så folkelige som TV 2, Gnags og Thomas Helmig er blevet, men de er også særlige hver især,« minder radioværten med smørstemmen om.

Han er i dag bosat i Aarhus og har P4-programmet ”Toner” med aktuel, dansk musik.

Carsten Holm peger på den nye stjerne, Tobias Rahim, som en, der rammer bredt og har potentiale til at blive superstjerne. Han har vundet P3 Guld og to Zulu Awards og optrådt ved flere af de store tv-shows i nyere tid.

Tobias Rahim spillede torsdag aften på et udsolgt Train, hvor han har arbejdet, da han boede i Aarhus som barn og ung. Foto: Anders Michaelsen

Tobias Rahim og Thøger Dix

Tobias Rahim trådte sine musikalske barnesko i Aarhus sammen med blandt andre Thøger Dixgaard, der dannede et musikkollektiv, som Karl William var en del af. Det er et typisk billede på det aarhusianske musikliv, og netop de mange relationer på kryds og tværs i branchen, gør den ifølge eksperterne stærk.

»Aarhus er en ung by med mange studerende, og der kommer hele tiden nye til, så talentmassen vil aldrig dø ud. Her er et rigt musikliv. Det skal vi bare være glade for, og så skal vi støtte de unge i det, de gerne vil, og hjælpe dem frem,« siger Gunnar Kloppenborg Madsen, der er direktør for og opfinder af Spot Festival.

»De nye talenter skal selv skal definere, hvem de er og hvad de vil, for de er gode til at tage ansvar for sig selv. Jeg tror på den energi, der kommer af, at man hjælper hinanden med at leve drømme ud. Og det er vi gode til her i Aarhus,« mener han.

Det unge musikmiljø er sammensat af hybrider - lokale og globale identiteter, som hele tiden forandrer sig. Det er det, som gør det så interessant at gå på opdagelse i byens musikliv. Det er autonome miljøer, som skubber til det mere etablerede, der heldigvis også findes her. De giver noget uvurderligt til byen og dens profil.

Conny Jørgensen, leder af Dansk Rock Samråd, Rosa
Agnes Dixgaard har været omgivet af musik og musikere det meste af sit liv - blandt andre hendes halvbror, Thøger Dixgaard og naboen, Tobias Rahim. Foto: Bak Larsen

Spot er femdoblet

Gunnar Kloppenborg Madsen fik i Spot Festivals første år 200 ansøgninger fra kunstnere, der gerne ville optræde. I dag er det tal oppe på 1.000. Det ser han som et bevis på, at musikbranchen vokser, og at den har bidt sig fast.

Festivalen har eksisteret i 27 år og har sat spot på et hav af nye artister fra hele landet og ikke kun på aarhusianske artister, men de fylder en del i programmet af den simple grund, at festivalen afholdes i Aarhus. Det tiltrækker opmærksomhed både fra udlandet og resten af Danmark.

»Byen er god til at være en musikalsk legeplads og er derfor stærkt præsenteret, når vi kigger ud nationalt. Det hele er samlet indenfor et overskueligt område, fordi Aarhus ikke er større, end den er,« siger Jesper Mardahl, der leder Promus, Produktionscenteret for Rytmisk Musik i Aarhus.

Han mener, at Spot Festival og konservatoriet er vigtige fødekæder. Han påpeger, at Aarhus også har en stærk jazzscene og masser af god metalmusik med gode navne som Baest, Møl og Livløs. Det aarhusianske musikmiljø leverer også psychobilly, der er en slags rockabilly blandet med punk, til udlandet i form af bandet Powersolo, som spiller ude i verden.

»For nylig sagde nogle engelske kolleger til min store overraskelse, at Aarhus er kendt blandt dem som Noise Rock-by. Det anede jeg ikke, men det viser noget om, at byen rummer alle mulige genrer. Det kendetegner tiden, at der har en kæmpe mangfoldighed. Intet er for mærkeligt eller for fint,« uddyber Jesper Mardahl.

Carsten Holm er enig:

»Der er opstået mange ting i mange genrer. For eksempel post-punk bandet, Zar Paulo, og Rigmor med deres indie-musik, som ikke lægger ikke op til et kæmpe radiohit. Det er en slags slow cooking, og de holder ved, fordi der er opbakning til dem i byens meget støttende miljø,« siger Carsten Holm.

Endnu en grund til det blomstrende miljø er de mange mennesker, der til dagligt arbejder med musik, og insisterer på, at god musik sagtens kan opstå og få et kæmpe liv - også uden for København. Spot Festival er naturligvis en storspiller, der for alvor har sat Aarhus på ikke bare på Danmarkskortet, men på verdenskortet. Øvelokaleforeningen Mono skal klart også nævnes.

Sidsel Thomassen, chefredaktør på Gaffa
Bamses ”Vimmersvej” fik for nylig nyt liv af tanzanianske JJ Paulo med hans helt egen stammedans. Arkivfoto: Music City Aarhus 2022

Aarhus Volume og Det Turkise Telt

Dansk Rock Samråd, Rosa, holder til på Godsbanen i Aarhus med Conny Jørgensen som leder. Hun ser byens mange miljøer som en af grundene til talentrigdommen og mener, at Aarhus er særdeles begavet med alle slags talentmiljøer både inden- og udenfor Ringgaden. Rocklederen nævner, som hun siger, nogle få eksempler: Andromeda 8220, Sydhavnen, rap akademierne, Feum, Institut for (X), ungdomskulturhuset-UKH, Aarhus Volume og Det Turkise Telt.

»Det unge musikmiljø er sammensat af hybrider - lokale og globale identiteter, som hele tiden forandrer sig. Det er det, som gør det så interessant at gå på opdagelse i byens musikliv. Det er autonome miljøer, som skubber til det mere etablerede, der heldigvis også findes her. De giver noget uvurderligt til byen og dens profil - også fordi de “fortæller” om de nyeste strømninger og er med til at drive os fremad. Det er heldigt, at kommunen har blik for det,« siger Conny Jørgensen, der har været en del af det aarhusianske musikmiljø i 27 år.

Også det danske musikmagasin, Gaffa, har hovedsæde i Aarhus og 39 år på bagen. Det uddeler GaffaPrisen ved et årligt awardshow i Aarhus, efter at det i en årrække blev afviklet i København og siden Odense. Det foregår i Musikhuset Aarhus, som chefredaktøren, Sidsel Thomassen, synes, gør en stor forskel for musiklivet sammen med byens mange andre musikorganisationer.

Spot har sat Aarhus på Danmarkskortet. I 1990’erne boede jeg i København og forbandt Aarhus med hits fra 1980’erne. Men på Spot opdagede jeg, at der stadig skete rigtig mange ting i alle mulige genrer. De er ikke alle lige så folkelige som TV 2, Gnags og Thomas Helmig er blevet, men de er også særlige hver især.

Carsten Holm, radiovært i P4-programmet "Toner" med aktuel, dansk musik
Der er masser af musik, masser af talent og masser af publikum i studiebyen Aarhus som her ved Spot Festival. Arkivfoto: Allan Høgholm

Mono og HeadQuarters

»Endnu en grund til det blomstrende miljø er de mange mennesker, der til dagligt arbejder med musik, og insisterer på, at god musik sagtens kan opstå og få et kæmpe liv - også uden for København. Spot Festival er naturligvis en storspiller, der for alvor har sat Aarhus på ikke bare på danmarkskortet, men på verdenskortet. Øvelokaleforeningen Mono skal klart også nævnes,« mener hun.

Chefredaktøren peger desuden på ildsjæle som folkene bag spillestedet HeadQuarters, der utrætteligt præsenterer aarhusianerne for al slags musik og mirakuløst overlevede pandemien.

»På HeadQuarters havde Hugo Helmig sin første liveoptræden nogensinde, og stedet var et af de første til at præsentere kæmpesuccesen Baest. Så vi skal huske at hylde nogle af de mindre steder, der kæmper for overlevelse på trods af store økonomiske udfordringer og langt færre fordele end de spillesteder, der modtager penge fra det offentlige,« opfordrer hun.

Sidsel Thomassens ønsker for fremtiden, at samarbejdsvilligheden fortsat vil vokse på tværs af alle kultur- og musikinstitutioner i Aarhus, og at alle aktører bliver anerkendt for deres bidrag - også selvom de ikke er med i den begrænsede gruppe, der modtager økonomisk kommunal og regional støtte.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.