Peter A.G. og Gnags åbner Aarhus Festuge - og det kan blive det sidste store brag

Gnags åbner Aarhus Festuge uofficielt med 10-15 hemmelige venner på scenen, for »intet varer evigt«, som Peter A.G. siger om sin karriere, som han vil slutte festligt. Aarhus-bandet tager publikum en tur gennem sangkataloget.

Artiklens øverste billede
Peter A. G. optræder på samme måde, som han har altid har gjort. I Musikhusparken ved den uofficielle åbning af festugen 25. august får han hjælp fra 10-15 hemmelige gæster. De skal både optræde hver især, men de skal også samles alle mand. Man kan kun gætte på, hvad de dog skal synge sammen? Arkivfoto: Per Lange
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Gnags benytter lejligheden til at invitere deres venner, kolleger og samarbejdspartnere gennem mere end 50 år til fest i Ridehuset efter åbningskoncerten i Musikhusparken - og tre håndfulde af dem skal med på scenen for at spille og synge med Gnags, hvilket de har gjort gennem tiden.

»Festen i Ridehuset er for alle, der har været med i vores studie, Genlyd, i pladeselskabet og bookingen osv. 10-15 stykker af dem skal også med på scenen,« siger Peter A.G., der dog ikke vil røbe, hvem de hemmelige gæster er.

»Indtil nu har alle, vi har spurgt, sagt ja til at være med. Vi har inviteret hver enkelt til en opgave og har lagt en plan. Vi øver på det, så derfor ved de alle, hvem der også kommer, for vi laver noget alle sammen. Ellers ville det jo bare være Gnags med en gæst eller to. Hvis alt går vel, skal vi på et tidspunkt stå der alle sammen, men det skal ikke gå ud over energien i showet, så det skal gå hurtigt,« siger sangeren.

Slingrer ned ad Vestergade

Gæsterne skal forstærker Gnags’ show, men ikke ændre det. Sammen vil de fortælle byens historie ved at sætte en masse sange sammen, der har rod i Aarhus. De vil præsentere numre fra starten af 1970’erne og frem.

»Vi skal ikke forklare en hel masse ind imellem numrene, men arbejder med energien og med at forløse en god stemning uden at fortælle lange historier om Aarhus eller noget, der skete. Det, vi sangere kan, er jo at synge,« fastslår han, der har ringet til Århus Onsdag præcis klokken 10.00 som aftalt.

For en sikkerheds skyld præsenterer han sig høfligt med sit fulde navn, Peter A. G. Nielsen, og forklarer, at han ringer efter aftale. Han vil ikke mase sig på, men han vil gerne svare på eventuelle spørgsmål.

Vi vil gerne vide, om der er en særlig aktuel grund til, at Gnags arrangerer en koncert, der repræsenterer bandets arbejde gennem fem årtier. Peter A.G. fylder 70 år i december, så seniorlivet vinker forude.

»Vi bliver ikke ved for evigt, så vi vil gerne lave en festlig afslutning på vores karriere, derfor lægger vi an til en stor fest. Vi gør det mulige, mens vi kan,« siger forsangeren.

Peter A.G. siger til Århus Onsdag: »Jeg har spillet hver weekend, siden jeg var 14-15 år. Og jeg mødte op i skolen om mandagen og tirsdagen, men jeg hørte ikke efter. Jeg var brugt - helt tom indeni. Sådan er det stadig efter vores koncerter, og sådan har det været i alle årene siden.« Arkivfoto: Per Lange


Mr. Swing King

Han har ikke en skarp plan for, hvornår han går på scenen sidste gang, men han er begyndt at tænke over det.

»Vi har spillet 34 koncerter i år og gjort det rigtig godt denne sommer. Lige nu skal vi holde til 14. september, hvor vi spiller årets sidste koncert, og når vi kommer dertil, skal vi lige hvile os, og så ser vi.«

Forsangeren springer rundt på scenen, når han optræder, og har valgt at fastholde sin legendariske dans med flagrende arme over hovedet. Han mener, at følelserne sidder i kroppen og at det derfor er meget vigtigt at bevæge sig, når man skal synge sig ud.

»Jeg gør det, jeg gerne vil. Det er en rolle, jeg spiller, så derfor er jeg god til det, og jeg kan den rigtig godt. Der kommer et tidspunkt, hvor jeg ikke kan det længere. Men jeg bekymrer mig ikke om det, for det går godt – lige pludseligt kan man blive ramt af alt muligt.«

Peter A.G. har netop skrevet en biografi om sig selv og Gnags. ’Rødvin og memoirer’ udkommer til november, så sangeren har haft travlt med at tænke tilbage og huske, hvordan det har været.

Peter A.G. stiftede Gangs i 1966 sammen med sin bror Jens J.G. I maj udgav bandet album nummer 24 'På ryggen af en drøm'. Arkivfoto: Per Lange

Når jeg i dag ser på mine tre børn og fire - snart fem - børnebørn, vil jeg gerne have tid til deres fødselsdage. Jeg har været rigtig meget væk og på arbejde i de weekender, hvor andre har fri og mødes. Jeg har f.eks. ingen erindringer om en gymnasieklasse, der mødtes efter 30 år.

Peter A.G. forsanger i Gangs

Har de puttet noget i kaffen?

»Jeg har spillet hver weekend, siden jeg var 14-15 år. Og jeg mødte op i skolen om mandagen og tirsdagen, men jeg hørte ikke efter. Jeg var brugt - helt tom indeni. Sådan er det stadig efter vores koncerter, og sådan har det været i alle årene siden. Jeg lever mig helt ind i det. Når jeg står på scenen, så har jeg ikke tanke for andet,« ler Peter A.G.

»Hvis du spiller tre koncerter på en uge, så giver du meget, og får meget. Bagefter er jeg helt død indeni. Der er ikke noget. Jeg har lært, at det skal man ikke være frustreret over,« siger den erfarne performer.

Han er typen, der får mange gode idéer i en lind strøm, men den stopper efter en koncert - der kommer ikke en ny ide om mandagen. Det er faktisk okay, og Peter A.G. går bogstaveligt talt ud i naturen og lægger frø. Nogle af dem tager fuglene og andre får idéerne til igen at pible frem.

»Jeg vågner altid op igen med en ny ide, som jeg går efter, og så er jeg i gang. Jeg kender turen.«

Dagene med tomhed skyldes en meget koncentreret indsats, når showet kører.

»Vi er hårde ved os selv i showbizz, fordi vi er ambitiøse. Vi vil alle være de bedste på vores pladser. Per Frost går lige så meget op i spille guitar, som jeg går op i at lave sange. Vi skal være helt til stede i det,« uddyber han.

Peter A.G. har i 56 år optrådt flittigt på landets scener og har været meget væk fra familien. Det vil han gerne lave om på nu. Arkivfoto: Per Lange


Når jeg bliver gammel

The grand old mr. Gnags har ikke investeret sine penge i aktier og obligationer, men i tre forskellige boliger. En effektiv lejlighed i København, et hus ved det hjemlige Vesterhav, og et hus ude på landet i Jylland.

»Jeg gerne give mig rigtig godt tid til at være og bo der. Hvad der kommer ud af det, ved jeg ikke. Men jeg kan godt lide de tre forskellige udgaver af Danmark. Måske vil jeg skrive bøger. Jeg har mange gode historier oppe i hovedet, som jeg gerne vil skrive ned.«

Peter A.G. traf for 56 år siden et valg om at gå seriøst ind i en musikkarriere. Det har han arbejdet vedholdende på siden, og han har oplevet stort set alle facetter af det. Til gengæld er der andre ting, han er gået helt glip af.

»Når jeg i dag ser på mine tre børn og fire - snart fem - børnebørn, vil jeg gerne have tid til deres fødselsdage. Jeg har været rigtig meget væk og på arbejde i de weekender, hvor andre har fri og mødes. Jeg har f.eks. ingen erindringer om en gymnasieklasse, der mødtes efter 30 år,« fortæller sangeren, der godt nok er i fin form, men som har levet det meste af sit liv.

Han tænker sig om et øjeblik og mærker efter. Så ler han:

»Måske er min skæbne, at de ikke gider at høre på en gammel mand, så kan jeg jo lige så godt tage ud at spille.«

Det gør han i Aarhus 25. august. Han vil feste sammen med sine gode venner og kolleger fra Aarhus-tiden - og publikum.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.