Vinderen af DMA Jazz ildsjælepris: »Jeg passer jo bare mit arbejde«
Selv synes han egentlig bare, at han går og passer sit arbejde, og at der var en mere oplagt vinder end ham. Men onsdag aften 7. december fik han titlen som den største ildsjæl i dansk jazz i 2022.
Onsdag aften 7. december blev Danish Music Award Jazz for første gang afviklet i Aarhus. Det foregik i Musikhuset, hvor 10 priser blev uddelt, og der blev spillet masser af jazzmusik. Blandt andre var aarhusianske Døssing på scenen.
Priserne gik blandt andet til Årets Nye Navn, Årets Udgivelse og Årets Koncert, mens Årets Ildsjæl blev fundet i Aarhus. I tæt opløb med aarhusianske Camilla Dayyani og bornholmske Mie Hjort vandt orkesterchefen for Aarhus Jazz Orchestra, Anders Ørbæk.
Han blev nomineret for sit arbejde som orkesterchef i Aarhus Jazz Orchestra, hvor modet til at arbejde med det utraditionelle lægger stier til nye veje for fremtidens big band-format. Det er DR’s radiokanal, P8 Jazz, der nominerer og uddeler prisen.
Fra scenen sagde Niels Christian Cederberg og Ida Rud fra radiokanalen, at Anders Ørbæk fortjener at blive hædret med applaus, skulderklap og ekstra opmærksomhed. Og at ildsjæle sjældent er dem, der står i rampelyset, men er dem, der får det hele til at glide.
Lægger nye stier
Helt konkret modtog 37-årige Anders Ørbæk prisen for sit arbejde som orkesterchef siden 2021 i Aarhus Jazz Orchestra og for dér at have modet til at arbejde med de utraditionelle veje og samarbejder og for at lægge stier til nye veje for fremtidens bigband-format. Han lokker både kendere og casuals til at være med og giver Smilets By et musikalsk særpræg.
»1000-1000 tak. Det kommer bag på mig. Det er nemt at være ildsjæl, når man er omgivet af så dygtige, engagerede og inspirerende kolleger, som jeg er, hver dag i mit arbejde. Jeg møder hver dag al den passion, alt det hjerteblod og al den kærlighed hele den kulørte danske jazzfamilie har til musikken. Og så får jeg oven i købet en pris for det,« sagde Anders Ørbæk fra scenen.
Efterfølgende sagde han til Århus Onsdag, at han opdagede i et opslag på Facebook, at han var nomineret, og at han synes, der var en anden i feltet, der var en mere oplagt vinder.
»Jeg er utrolig beæret men synes egentlig, at Camilla Dayyani fortjener prisen mere, end jeg gør. Alt det hun går og gør for jazzen i Gellerup er bare helt utrolig fedt, mens jeg bare passer mit arbejde,« sagde den ydmyge og ærlige vinder.
Spændende musik på vej
Han er både musiker, komponist og lydkunstner uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium. Han har arbejdet med den eksperimenterende jazz og synes, at jazz i det hele taget lægger op til ny udvikling.
»Vi oplever i den aarhusianske jazz en guldalder, som jeg er så heldig at være en del af, og som bliver båret frem af utroligt mange gode kræfter. Jeg prøver at skubbe musikken og Aarhus Jazz Orchestra fremad. Det skal ikke bare være noget gammelt, der står på en hylde på et museum, vi skal se hvad der sker, når jazzen møder andre kulturer, genrer og udtryk,« uddybede orkesterlederen.
Han ser ind i et nyt år, der bliver sprængfyldt med spændende musik. Som noget af det første i 2023 spiller Aarhus Jazz Orchestra sammen med det store sangtalent Karmen Rõivassepp. Det ser han frem til.
Og når ildsjælen ser tilbage på det allerede opnåede, er jazzorkesterets samarbejde med Teitur særligt bemærkelsesværdigt. Gæsterne ved aftenens show fik en prøve på det, da Teitur gik på scenen med Aarhus Jazz Orchestra.
»Det er jeg stolt af, det er vellykket og peger i en ny retning, fordi det er stille, sanseligt og skrøbeligt. Det er nyt at et big band, der ellers larmer ret meget, tør være så stille.«