TV-2 giver Spot-stafetten til et band, der "giver en lyst til at gå ud i livet"

Steffen Brandt og TV-2 giver stafetten videre til unge friske hjerner, der kan videreføre arbejdet med at fortælle vores allesammens historie gennem musikken.

Artiklens øverste billede
Steffen Brandt om musikernes opgave for 40 år siden kontra i dag.: »Forskellen er ens. Tiderne er anderledes. Opgaven den samme.« Arkivfoto

For 28. gang er de nye musiktalenters festival klar med 200 koncerter til de sædvanlige 8-10.000 gæster. Der er et væld af de vilde, nye navne og nogle af the grand old guys på årets Spot Festival, der udspiller sig 4.-6. maj.

The grand old er bladnt andet det aarhusianske band TV-2, der er verdens lykkeligste og efterhånden også i klasse med verdens ældste, eftersom de har 40 år på bagen.

De er friske på at udpege nogle af byens mange nye talenter som en værdig modtager af den nye pris: ‘Nutidens Unge’. 

Vinderne får et arbejdslegat på 50.000 kroner, der er finansieret af Spot Festival, og skal modtage den på scenen sammen med TV-2 ved åbningen af festivalen torsdag 4. maj. Det sker ved en udendørskoncert på Godsbanearealet på en ny scene.

»Vi giver sammen med Spot-stafetten videre til nye friske hjerner, som måske kan videreføre vores arbejde med at fortælle vores allesammens historie gennem musikken. Nutidens unge-prisen er indstiftet af Spot ud fra en idé om at vi i TV-2, der har spillet sammen i over 40 år, måske kunne inspirere nye unge kunstnere til at holde ud og tro på sig selv: Det kan lade sig gøre at have en karriere som band eller solist gennem et helt liv,« siger Steffen Brandt til Aarhus Onsdag.

Forskellen er ens. Tiderne er anderledes. Opgaven den samme.

Steffen Brandt om at være musiker i dag kontra for 40 år siden

Han vil ikke afsløre, hvordan prisoverrækkelsen skal foregå i detaljer eller om de i TV-2 skal spille sammen med prisvinderne, men siger dog:

»Både vi og prisvinderen er i gået i øvelokalet for at være spilleklare, når og hvis det gælder!«

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at TV-2 samarbejder med unge talenter, som Steffen Brandt har en evne til at spotte. Han har blandt andet arbejdet sammen med Tina Dickow, Julia Maria, Charlotte Schultz og Anne Hjort. 

Han mener, at nutidens unge har den samme opgave som TV-2 havde for 40 år siden, men at verden har forandret sig meget.

»Forskellen er ens. Tiderne er anderledes. Opgaven den samme: At skildre tidens bevægelser, at prøve at finde sig selv og hinanden i en stadig mere kompliceret verden,« siger han på Steffen Brandsk.

Og netop den opgave løser prisvinderne med en energi, der er indlysende, ubesværet og særdeles smittende. 

»Når man hører dem spille, får man ganske enkelt lyst til at smøge ærmerne op, gå ud i livet og komme i gang. Så er det heller ikke sværere...,« lyder det fra den lune forsanger.

TV-2's forsanger, Steffen Brandt, på scenen i Aarhus Musikhus sammen med Anne Hjort. Arkivfoto: Anita Graversen

TV-2 som forbillede

Gunnar K. Madsen, som har opfundet og været direktør for Spot siden 1994, har været med til at udvikle idéen og give TV-2 opgaven.

»Alle drømmer om en karriere som TV-2, måske med en anden slags musik, men med deres måde stadig at være relevante på efter mange år. Den nye pris er en stafet, som skal uddeles af musikere til musikere i stedet for, at det er en etableret festival eller en kommune, der står bag. Denne pris er fra et band til et band,« forklarer Gunnar K. Madsen.

Han kender Steffen Brandt og TV-2 indefra, fordi han for næsten 50 år siden arbejdede sammen med dem.

»Jeg var deres booker og manager i slut-70’erne og start-80’erne, og jeg beundrer deres gennemførte karriere gennem mange år. Den beviser, at de har noget at byde på både sangskrivnings- og showmæssigt. Steffen Brandt er en nysgerrig, søgende og indlevende person. Han var dynamisk og sjov som ung, målrettet og stålsat og en god entertainer både i Taurus og TV-2 i øjenhøjde med publikum,« uddyber Gunnar K. Madsen.

Det er på eget ansvar at gå til Julie Pavon-koncert. man risikerer aldrig at glemme hendes powerfulde og pågående optræden, der er fuld af glad energi og elektronisk klubpop. Foto: Malthe Roland

En talentfabrik

Spot Festival har ad åre opnået en legendarisk status som ikke bare i Danmark, men også udenfor landets grænser, fordi den er et kæmpe udstillingsvindue for de nye kreative kræfter i musikmiljøet. Festivalen tiltrækker talentspottere fra en række lande, og i år er Sverige og Norge repræsenteret med flere arrangementer, fordi de har en stor interesse i de danske kunstnere, og samtidig gerne vil vise nogle af deres bud på fremtidens navne.

I Aarhus har artister som Tobias Rahim, Karl William, Clara Toft Simonsen og Nicklas Sahl stået på skuldrene af Medina, Soleima, Thøger Dixgaard og Drew Sycamore, der som mange af de andre er rundet af Spot Festival på vejen til den musikalske stjernehimmel.

Det er en vigtig fødekæde, der er vokset sig fem gange større end de første år, den eksisterede. Der søgte 200 artister om at være med, og det tal er siden vokset til over 1.000.

Aarhusianske Roya er især kendt for singlen, ’Kinda Sad’, der med sit boblende beat, sender pop-euforien i hjertekulen. Pressefoto

De næste nye navne

I år er aarhusianske navne som JJ Paulo, Isabella Dayyani og Julie Pavon på scenen. Det gælder for dem alle, at de er på randen af deres gennembrud, og at de flere gange er udråbt til at være nogen, man skal holde øje med, ugens uundgåelige og et lovende nyt talent. Så de er lige ved at være der.

Der er også en lang række af kunstnere, som er godt på vej, men som endnu ikke har spillet på de store scener. Et eksempel er den fremadstormende aarhusianske pop-duo, Roya. De står bag den internationalt omtalte single ’Kinda Sad’. 

De har vundet talentkonkurrencen på Smuk Fests upcoming-scene, hvor navne som Minds of 99, Benjamin Hav og Scarlet Pleasure også har stået i tidernes morgen.

Line Gade og Sebastian Igens arbejder i et elektronisk pop-univers, hvor hendes autentiske vokal smelter sammen med hans særegne produktioner. 

JJ Paulo blev drillet og havde ingen selvtillid i skolen, men når han dansede med Utamaduni, var han en stjerne - og nu vil han være en megastjerne. Foto: Sebastian Vistisen Toft

200 koncerter på 22 scener

Spot Festivals 200 koncerter afvikles på 22 scener rundt omkring i byen, både på etablerede spillesteder og scener, som bliver bygget til lejligheden. 

De seneste to år har festivalen i høj grad været koncentreret i Musikhusparken, men det er ikke muligt i år, fordi den for tiden er en byggeplads på grund af udvidelse af Aros. 

Der bliver i år en enkelt scene foran Musikhuset i spejlbassinet ud for caféen. En del af festivalen rykker om på den anden side af Musikhuset og ind i området mellem Godsbanen og Arkitektskolen, der ikke før har været brugt til koncerter. Som noget nyt bygger Spot en scene op der.

Jeg var deres booker og manager i slut-70’erne og start-80’erne, og jeg beundrer deres gennemførte karriere gennem mange år.

Gunnar Madsen, direktør for Spot Festival

»Det er et spændende område i den rustikke ende af skalaen, og jeg tror, at gæsterne vil tage godt imod den nye scene, som måske kommer for at blive i de kommende år,« gætter Gunnar K. Madsen, der forlader posten som Spot-direktør ved årsskiftet og overlader fremtiden til andre kræfter.

Aarhus Volume holder også til på godsbanearealerne og byggede sidste år spillestedet Volume Village, der er en af byens nyeste scener og en officiel Spot-scene i år. Den ligger under Ringgadebroen. Også A-huset på Godsbaneområdet er en Spot-scene. 

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.