Hør om Gokstadbådene og vikingetidens sejlads

Arkæologerne Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn holder foredrag på Moesgaard Museum.

Artiklens øverste billede
Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn fortæller om vikingetidens skibe. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Ved Oslofjordens munding var der i begyndelsen af 900-tallet stor aktivitet. En stormand skulle begraves ved Gokstad i et enormt skib proppet med gravgaver. Skibsgraven blev mange hundrede år senere verdenskendt, og det var naturligt nok det store skib, over 23 m langt, der fik den største opmærksomhed.

Men skibsgraven indeholdt også tre mindre både, hvoraf én i øjeblikket er udstillet på Moesgaard. Og det er disse både, der vil være omdrejningspunktet, når Moesgaard inviterer til foredrag med arkæologerne Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn onsdag 6. april kl. 19.

Vikingetidens mest berømte

Den mindste af de tre både er midlertidig helt eksklusivt udstillet på Moesgaard Museum, mens Kulturhistorisk Museum i Norge bygger et nyt vikingeskibsmuseum. Det er første gang en vikingebåd får lov til at rejse ud af Norge og blive udstillet i udlandet. Båden kan ses på Moesgaard i cirka fire år.

Vikingetiden forbindes med plyndringstogter, med trælle og sølv og handelsrejser, altid med skibet i centrum. Vikingetiden forbindes også med magtkampe og gryende kongedømmer og etableringen af handelsbyer i Skandinavien, der indgik i et internationalt handelsnetværk, der efterhånden tæmmede vildskaben og med tiden gjorde Skandinavien til en del Europas kristne kongedømmer.

Fortællingen om Gokstadhøvdingen og hans grav rummer alle disse elementer men også et efterspil, da han årtier efter sin død måske blev en brik i et storpolitisk spil, der involverede magtkampe hen over Kattegat mellem danske og norske vikingekonger.

Foredraget vil også udforske de mindste fartøjers vigtige rolle i vikingetidens sømilitære operationer – særligt mod øst – hvor vikingernes hærgen langs de ukrainske og russiske floder er emnet for Moesgaards aktuelle særudstilling ’RUS – Vikinger i øst’.

Entré.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen