Vand i Kathmandu

Foredrag og generalforsamling i Dansk-Nepalesisk Selskab.

Artiklens øverste billede
Hør mere om Hiti-systemet, der er et af de fineste eksempler på byudvikling i Kathmandudalen. Pressefoto
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Vidste du, at byerne i Kathmandudalen er blandt de tidligste byer overhovedet, der fik et veludviklet vandforsyningssystem?

Allerede i det femte århundrede var offentlige vandingssteder blevet almindelige. De er i dag kendt som Hiti-systemet. Hiti-systemet er en central del af civilisationen i Kathmandudalen.

Systemet er videnskabeligt baseret og udviklet over tid til at leve op til behovet for vand i datidens byer. Hiti-systemet er et af de fineste eksempler på byudvikling i Kathmandudalen.

Når man går gennem Bhaktapur, Kathmandu, Patan og andre byer i Kathmandudalen, kan man stadig se vandposter, hvor vand sprøjter ud i fontæner i smukt konstruerede bassiner med mursten og tilhuggede sten. Kun en lille del af Hiti-systemet ligger i gadeniveau og kan umiddelbart ses. Hiti-systemet består af reservoirdamme (Daha), forsyningsdamme (Pukhu), kanaler (Raikulo), vandførende lag, tilstrømningsåbninger, filtreringssystemer, pladser med fontæner (Hiti) og afløb (Dhwon). Anlæggene benytter grundvand, regnvand og overfladevand til at sikre stabil og tilstrækkelig vandforsyning til stenfontænerne og dammene.

Hiti-systemet er en integreret del af Kathmandudalens newar-arkitektur, og den er uadskilleligt forbundet med folket, kulturen og religionen.

På engelsk

Brødrene Surya og Chandra Prajapati fra Bhaktapur, der er henholdsvis ingeniør og arkitekt, vil fortælle om Kathmandudalens fascinerende Hiti-system, dets mekanismer, dets socio-kulturelle og religiøse betydning, den aktuelle status for disse systemer og mulige måder at give systemet systemet nyt liv. Foredraget er på engelsk

Foredraget afholdes 22. april kl. 19-22 på DOKK1 i forbindelse med Dansk-Nepalesisk Selskabs generalforsamling, men alle er velkomne.

Gratis.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen