Aarhus Bibliotekerne: Her er læsernes top fem - hvilken er bedst?

Det er svært at vælge, men læserne af bibliotekernes Litteratursiden gør det alligevel. Og alle kan være med til at finde nummer et blandt de fem bedste danske bøger fra de seneste 20 år.

Artiklens øverste billede
"Mange læsere har let ved at sætte ord på gode bøger, der har gjort et stort indtryk. Men det er ikke let af afgøre, hvilken én – og kun én – der har været den allerstørste læseoplevelse," siger Britta Riis Langdahl, Kulturformidler på Dokk1. Foto: Aarhus Bibliotekerne
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Mange af bibliotekets læsere har rusket op i læsehukommelsen og fremtryllet deres bedste læseoplevelse af en dansk bog.

Hen over sommeren 2022 er en løbende strøm af titler binget ind i den online stemmeboks på Litteratursiden. Man kan stadig nå at være med, for afstemningen slutter først 9. oktober, og alle kan deltage.

»Mange læsere har let ved at sætte ord på gode bøger, der har gjort et stort indtryk. Men det er ikke let af afgøre, hvilken én – og kun én – der har været den allerstørste læseoplevelse. Litteratursiden har alligevel udfordret læserne til at pege på dén danske bog, de kan betegne som den bedste,« siger Britta Riis Langdahl, Kulturformidler på Dokk1.

Her er de danske romaner i top-5. Nu skal den bedste findes.

Man kan stemme på hjemmesiden: litteratursiden.dk/temaer/bedstebog

Velresearchet og formidabel

’Indtil vanvid, indtil døden’ af Kirsten Thorup.

Thorups ny-klassiker fra 2020 er den nyeste af de indstillede bøger. I den historiske roman tager en dansk kvinde i 1942 til München for at være i rekreation hos sin afdøde mands venner fra Luftwaffe. Hendes mand var pilot og er faldet på Østfronten.

Thorup skaber en roman med en intens refleksion over krigens livsanskuelser. Den lettere naive men åbensindede Harriet indføres i nazismens ideologi helt tæt på. Sønnen i det nazificerede hus passes af skiftende barnepiger, som alle kaldes Ludmilla, og som forsvinder ud af huset fra tid til anden, hvorefter en ny Ludmilla ankommer. Harriet formes langsomt af, hvad hun oplever i skyggen af krigens gru.

Thorup er som vanlig velresearchet og skriver den formidable roman med stor fortællevidde.

Kæmpe stemme i stille liv

’Den, der lever stille’ af Leonora Christina Skov.

Den autofiktive roman fra Leonora Christina Skovs hånd udkommer i 2018. Mange læsere har set sig spejlet i den stærke personlige fortælling om en opvækst med mangel på kærlighed og anerkendelse fra forældrene og den enorme ensomhed, der præger den unge piges liv.

Christina kæmper en bitter kamp i sin familie for at blive anerkendt, som den hun er i sin opvækst i 80´erne. Senere gennemlever hun en frisættende proces, da hun genfinder sig selv i 90´erne København, som litteraturstuderende og i at være den lesbiske forfatter Leonora. Med skriften kaster hun skylden af sig i opgøret med den nu døde men altdominerende mor. Skov udtrykker et dybfølt behov for at prøve at forstå sine forældres iskolde afvisning af hende. Det er rystende og gribende læsning.

Ubærlig, men vigtig læsning

Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage – ’Carls bog’ af Naja Marie Aidt.

I 2017 udkommer Naja Marie Aidts rystende personlige bog om hendes 25-årige søn Carls død. Værket danner ramme om den smertelig periode, hvor både hun selv og hele livet tager en voldsom drejning. Hun mister sit sprog og sorgen sætter sig i kroppen som skrig. Efter ni måneder får hun langsomt sproget tilbage og stykker historien sammen i fragmenter, der illustrerer, hvordan døden kommer til at rive alt fra hinanden.

Bogen er skrevet fra sorgens sted og det ses ned i de mindste sætningsled og formsprog i bogen. Opløsningen findes i både digte, drømme og dagbogsnotater, som står som løsrevne stilelementer, der tilsammen danner den ubærlige stemning.

Dramatik og udlængsel

’Vi, de druknede’ af Carsten Jensen

Den storslåede krønike om tre generationer af sømænd fra Marstal på Ærø udkommer i 2006. Romanen løber over krigsudbruddet i 1848 til Danmarks befrielse i 1945. Carsten Jensen er ud over at være en skarp stemme i samfundsdebatten også en fremragende historiefortæller.

Romanen er en fortælling om helte og skurke, og med stærke følelser som død, had og længsel. Den sætter fokus på Danmark som søfartsnation og både dens opblomstring og forfald. Havet spiller en stor rolle i bogen, og skrives frem som en magnet for drenge i den lille by og deres mulighed for at komme væk de snævre bånd i lokalsamfundet. Det er en dramatisk bog om udlængsel og inderlig trang til at opleve verden fjernt fra livet i Marstal.

Ondskab i os alle?

’Undtagelsen’ af Christian Jungersen

Hvis du har læst den her bog, så husker du den sikkert. Mange læsere har i årene efter udgivelsen i 2004 læst og talt om Jungersens vilde spændingsroman.

På Dansk Center of Information om Folkedrab arbejder Malene, Iben Camilla og Anne-Lise. Det er også her Iben modtager den første dødstrusselsmail, og der bliver skubbet til utrygheden og det interne mobberi på arbejdspladsen. Romanen fremstiller ondskabens væsen ved at koble ondskab i krigsforbrydelser i den store verden med hverdagslivets modbydeligheder.

Jungersen har en særlig evne til at indramme de psykologiske nuancer mellem mennesker. I ’Undtagelsen’ former han sine personer, så de hårfint balancerer på grænsen mellem at være offer og bøddel. Findes den latente ondskab i os alle? - synes den formidable roman at spørge.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.