En helt særlig ting fik Esben Smed til at tage hovedrollen i Kysset
Man siger ikke nej til så kendt en instruktør som Bille August, men derudover er der en særlig udfordring i "Kysset", som fik aarhusianske Esben Smed til at kaste alt ind i jobbet.
Den aarhusianske skuespiller, Esben Smed, har vundet mindst en pris om året i de 10 år, han har været uddannet, så nu er bonderøven fra Odder krat og omegn en filmstjerne. Og netop hans opvækst på landet er afgørende for, at han er begejstret for sin rolle i ”Kysset”. Men det vender vi tilbage til.
Før han blev en stjerne, hang Esben Smed ud i cafébiografen, Øst for Paradis, mens han boede i Mejlgade og hans hood var Latinerkvarteret. I dag er han gift med biografdirektøren, Line Bjørn Daugbjerg, og dermed også cafébiografen, som han bevæger sig hjemmevant i.
Aarhus Onsdag møder ham der på en dag, hvor han skal fortælle om sin aktuelle ”Kysset” i biografens Erhvervsklubben.
Men det er først om en god halv time, så der er tid til sjove bemærkninger og knus til medarbejderne ind imellem en kop kaffe, han selv henter bag baren, og en autograf til en entusiastisk fan.
»Min datter elsker dig, må jeg ikke få en autograf med hjem til hende,« spørger kvinden, og Esben Smed skriver imødekommende en hilsen til datteren.
Oplæg for Erhvervsklubben
Esben Smeds kone driver biografen sammen med sin søster, Ditte Daugbjerg, der også er direktør. Deres forældre har været med til at etablere den, og de er alle til stede denne eftermiddag, så det bliver i familien. De cirkler og taler med medlemmerne af erhvervsklubben og sørger for at få hilst på de nye fra spillestedet Turkis.
Aarhus Onsdag og Esben Smed sidder ved et bord lidt fra de andre, og han er 100 procent til stede.
»Jeg mødte Line første gang, da jeg indspillede min første film, ”2 ryk og en aflevering”, hvor hun var produktionsassistent, og på ”Kærestesorger”, inden vi blev kærester. Det er fantastisk, at vi er i samme branche, men på to forskellige måder. Hun forstår mit arbejde og mine opgaver fuldstændigt,« siger Esben Smed og læner sig hjemmevant op ad væggen i caféen.
»Line ser mange flere film end jeg, og har altid gode forslag til noget, jeg kan se eller læse, som er relevant for det, jeg arbejder med. Det er en vildt god sparring,« fortsætter skuespilleren.
Han og Line Bjørn Daugbjerg har to børn på fem og otte år. Med hendes job og bedsteforældre i Aarhus og Odder som faste støtter, når Esben Smed arbejder rundt omkring i Danmark og i udlandet, har de ikke planer om at flytte nogen steder.
Det kan godt være, at han er en del af stjernehimlen, og at han lige nu arbejder sammen med Thomas Vinterberg om en ny tv-serie, men rødderne er solidt plantet i den østjyske muld.
Stjerne uden nykker
Det lå ikke i kortene, at drengen fra Odder-kanten skulle blive en kendt og prisbelønnet skuespiller. Han søgte om optagelse fire gange, før det lykkedes at komme ind på Statens Scenekunstskole, og hele vejen igennem studiet fik han og studiekammeraterne at vide, at det ville blive svært for dem at få arbejde.
»Jeg var glad for at få et job på Teater Nordkraft i Aalborg, da jeg var færdig på skolen. Jeg elsker at lave teater, og jeg havde slet ikke set de store filmroller komme til mig. Det er selvfølgelig vildt dejligt, men man er aldrig bedre end det seneste, man har lavet, så jeg arbejder hele tiden på at blive bedre,« siger aarhusianerne.
Han lader sin kone om at læse de gode anmeldelser og koncentrerer sig mere om de kritiske, fordi han ind imellem kan lære noget af dem. Desuden overlader han underholdningsprogrammerne i primetime til andre kendisser og optræder i det hele taget ikke ret meget i medierne. Esben Smed er privat.
»Dels er jeg ikke så god til at optræde som mig, hvilket jeg arbejder på at blive bedre til. Jeg er heller ikke ret god til at holde familietaler til fester og den slags. Og dels kunne jeg nok ikke, da de spurgte, om jeg ville være med,« svarer han på spørgsmålet om hvorfor vi ikke ser ham i ”Vild med dans” eller andre programmer.
»Men man skal aldrig sige aldrig,« siger han med sit afslappede smil.
Han anser ikke sig selv for at være en stjerne, men en nørd. Nye roller får ham til at læse bøger, at studere andres arbejde med lignende karakterer og fylde sine mange små sorte notesbøger med gode ideer.
Han er absolut ikke alene om at arbejde på den måde. Den store filmkunst bliver ikke bare skabt på inderlige følelser, men i endnu højere grad af forberedelse, dygtige teknikere og et godt samarbejde med instruktøren.
Og sådan et har Esben Smed med Bille August, der har instrueret ”Kysset”. De to arbejdede også sammen om filmen og tv-serien, ”Lykke Per”.
Sorte notesbøger
Erhvervsklubben har efterhånden samlet sig i lokalerne omkring os. Line Bjørn Daugbjerg byder dem på underholdende og levende vis velkommen og holder sammen med sin mand et oplæg for deltagerne om ”Kysset”. Hun kender de gode historier og stiller derfor de helt rigtige spørgsmål.
»Jeg forsøgte faktisk at sige til Bille August, at det ikke var en god ide at lave endnu en periodefortælling, fordi de bare vil blive sammenlignet. Men han slog det hen med at visse-vasse. Så dygtig og anerkendt en instruktør som Bille August siger man ikke nej til,« ler Esben Smed.
Under optagelserne boede filmholdet på et slot på Fyn, og der gik det op for Esben Smed, hvad det blandt andet er, de har til fælles.
»Når jeg sad om aftenen og noterede mine tanker og ideer i notesbøger, kom jeg til at se ud af vinduet, at Bille August også sad ved et bord ved vinduet og gjorde præcis det samme.«
Hesten var gammel og gul
Der mange scener, hvor Esben Smed i rollen som officer rider på hest. Og netop dét elskede drengen fra landet, som han kalder sig selv.
»Jeg red på en høj, flot sort og utrolig veldresseret frieser, og den er for vild. Jeg elsker at ride og trænede det, så jeg igen blev god til det. Faktisk red jeg meget bedre, end man kan se i filmen, for de har klippet en masse ridning ud,« siger Esben Smed med et smørret grin.
Han bliver spurgt om han tidligere har redet, og det får ham til at dele et minde, om sin hesteperiode i teenageårene.
»Mine forældre forklarede, at en hest var meget dyr, og så begyndte jeg at plukke jordbær og cykle op til landevejen i Dyngby for at sælge dem. Min mosters kæreste havde et hestestutteri, og vi købte en gammel, billig hest, der var gul og derfor hed Topas. Den elskede jeg,« fortæller han til stor underholdning.
Efter en halv time med gode fortællinger og spørgsmål om det bag kulisserne, ser Erhvervsklubben filmen. Esben Smed skynder sig videre. Han kan ikke lide at se sig selv på det store lærred.
»Jeg ser kun fejlene og det, der kunne være bedre. Det arbejder jeg hele tiden på.«
Det gør han for tiden i Prag, men hvad han spiller i Vinterbergs tv-serie er en hemmelighed lidt endnu.