Anmelderrost forestilling er tilbage på Teater Katapult

Teater Katapults egenproduktion Insideren fik i foråret flyttet og forkortet sin spilleperiode. Alligevel nåede finansthrilleren både at begejstre publikum og anmeldere. Nu genopsættes forestillingen.

Artiklens øverste billede
Christoffer Hvidberg Rønje er ene mand på scenen i Teater Katapults egenproduktion 'Insideren'. Foto: Jens Peter Engedal

Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og find Århus Onsdag på listen for at tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Teater Katapults Insideren kan nu genopleves hele otte gange sidst i oktober. Forestillingen om bedrag, genialitet og grådighed – inspireret af virkelighedens svindeldrama, Udbytteskattesagen, – ramte lig mange andre teaterforestillinger ind i corona-pandemiens virkelighed og fik sin spilleperiode først flyttet og siden forkortet dette forår.

Både publikum og anmeldere var imidlertid begejstrede for finansthrilleren, der med banebrydende 3D-lyd og videoprojektioner inviterer publikum ind bag frontallapperne på virkelighedens unge finansmand, som var med til at udtænke rovdrift-metoden, der lænsede statskasser og vores velfærd i Danmark og Europa for mindst 410 milliarder kroner. Derfor har Teater Katapult allerede nu skabt muligheden for en repremiere, så endnu flere publikummer kan inviteres med ind i finansmanden og familiefarens hjerne.

Rollen som finansmanden – eller Insideren – spilles af Christoffer Hvidberg Rønje, som er alene på scenen igennem hele stykket. En udfordring han er taknemmelig for, men som på flere plan har krævet mere, end han havde troet.

»Jeg har stået alene på scenen før, men slet ikke i samme omfang. Jeg har altid gerne villet det, men først nu er det gået op for mig, hvor stor en opgave det er. At skulle gå på arbejde hver dag og være den, der har den, og turde stole på, at det man sender ud, når man står på scenen, er det, der skal bruges, det kræver meget energi. Det er fedt, men det kommer bag på mig, hvor meget det kræver« lød det ærligt fra skuespilleren, da Århus Onsdag talte med ham forud for premieren på Insideren i foråret.

Det har været en udfordring på flere plan for skuespiller Christoffer Hvidberg Rønje at være ene mand på scenen, lukket inde i en plexiglasbox i forestillingen Insideren. Foto: Jens Peter Engedal

Finansjunglen indefra

I forestillingen kommer publikum ved hjælp af blandt andet høretelefoner med 3D-lyd med den svindlende unge jurist til møder, på natklub, i brusebad – og i forhør. For finansmanden angiver nemlig sine tidligere medsammensvorne i det lyssky finans-netværk og bliver anonymt kronvidne. Præcis som det foregår i virkelighedens sag om svindel med udbytteskat, hvor også danske Skat – og dermed danske statsborgere – blev rippet for ikke mindre end 12 milliarder kroner.

»Ideen til Insideren opstod, da jeg så en dokumentar, der hedder ”Mændene der plyndrede Europa”. Den rystede mig i dén grad. Måske fordi jeg oprindeligt er uddannet økonom, men også fordi, det er vildt dramatisk og med kæmpestor indflydelse på os alle. Hele tankegangen med meget stor frihed og meget lidt regulering på finansmarkederne siden 1980’erne har jo på en eller anden måde påvirket os som mennesker. Både finanssektoren, bankerne, politikerne og os som menigmand. Det handler, for at sige det grimt, om at rage til sig, så meget som overhovedet muligt. Den ekstreme egoisme, vi oplever, er efter mine begreber opstået ud af den liberalisering, der er sket,” fortæller Torben Dahl, chef på Teater Katapult.

”I Insideren har vi valgt at arbejde med 3D-lyd og et stærkt team af lyddesignere fra blandt andet filmens verden, fordi vi med lyden kan flytte perspektiv og lokation på mange måder. Ved hjælp af den får publikum følelsen af at komme med helt ind i finansjunglen, hvor rovdyrene har frit spil,” fortsætter han.

Insideren spiller på Teater Katapult 20. og 21. samt 25.-30. oktober.

Læs også

Del artiklen