Aarhus Kommune foreslår teater-besparelse: »Vi er rystede - vi må lukke«
Der er intet tilskud og måske højere husleje til Teater Katapult i Aarhus Kommunes spareforslag. Det vil lukke teateret - og give plads til et meget overrasket Bora Bora.
I sidste uge blev Aarhus Kommunes spareforslag offentliggjort. Kultur og Borgerservice har fundet 14 millioner kroner på budgettet og 1,5 af dem er det årlige driftstilskud til Teater Katapult. Samtidig vil kommunen undersøge, om der er grundlag for at kræve en højere husleje for lokalerne på Godsbanen.
»Vi er rystede. Det vil betyde, at vi må lukke. Med et forslag om at fjerne hele tilskuddet vil det de facto resultere i en lukning af teateret om godt et år,« siger teaterchefen, Torben Dahl.
For Katapult kom forslaget som et lyn fra en klar himmel. Kommunen skriver i sparekataloget, at de kraftige stigninger i både priser og energiudgifter lægger pres på budgetterne. Derfor prioriteres koncentrerede besparelser fremfor at grønthøste og stille alle kulturinstitutioner ringere i en svær tid.
»Hvis argumentet er at fjerne vores tilskud på grund af den øjeblikkelige krise, holder det så om et år? Det er måske nemt at lukke vores teater men meget langvarigt og omkostningstungt at bygge noget lignende. Vi har brugt mere end 20 år på at bygge det op fra bunden. Nu giver vi Aarhus et teater, som både i forhold til publikum, kunstnerisk kvalitet og byens kulturmiljøer spiller en afgørende og vigtig rolle,« fortsætter Torben Dahl.
Vi kan ikke være på Godsbanen med vores nuværende danseteater, der er på internationalt niveau. Scenen er simpelthen ikke dyb eller bred nok.
Dyrt at spare
Torben Dahl påpeger, at Katapult skaffer 2,5 mio. kr. i støtte om året fra Region Midtjylland, Statens Kunstfond samt egenindtjening fra forskellige kommuner, og at de penge vil forsvinde ud af kommunen, hvis teateret må lukke. I modsætning til byens fire andre små storbyteatre, der får en fast statsstøtte, søger Katapult selv hvert år og bliver tilgodeset af Statens Kunstfond.
»Dertil kommer billetindtægter og sponsorstøtte, som alt sammen giver arbejdspladser, borgerinvolvering og synlighed. For ikke at tale om gode oplevelser til vores 7000 årlige publikummer og mere liv på Godsbanen. Det er en dårlig forretning for kommunen at spare 1,5 mio. kr. og så gå glip af vores årlige omsætning på 5,7 mio. kr.,« uddyber han.
Katapult har de senere år gjort sig bemærket, som det teater, der har brugt ressourcer på at udvikle ny dramatik og at spotte nye talenter i det såkaldte Katapult Akademiet. Det sker med støtte fra Region Midtjylland og Statens Kunstfond. Det aarhusianske teater arbejder gennem akademiet sammen med Den Danske Scenekunstskole, der holder til i Skolegade i Aarhus, Skive Kommune, Odin Teateret i Holstebro, Ry og Testrup Højskole.
»Det vil forsvinde sammen med resten af teateret, og på den måde piller man en hel fødekæde ud af teatermiljøet, der strækker sig langt udenfor den aarhusianske bygrænse,« forklarer Torben Dahl.
Han gør i øvrigt opmærksom på, at Teater Katapults anmelderroste forestilling ’Insideren’ er udvalgt som en af fem forstillinger, der skal repræsentere Danmark, på en af verdens største kulturfestivaler, Edinburgh Fringe, og at det må betyde, at kvaliteten er i orden.
Bora Bora
Det fremgår også af sparekataloget, at Aarhus Kommune vil kunne løse en anden udfordring, hvis Katapults lokaler på Godsbanen bliver ledige. De kan så gå til danseteateret Bora Bora, der skal flytte fra Brobjergskolen, hvor kommunen vil etablere et børnekulturelt produktionscenter.
Det kommer helt bag på Bora Bora, at kommunen anser Godsbanen for at være en løsning for dem.
»Vi kan ikke være på Godsbanen med vores nuværende danseteater, der er på internationalt niveau. Scenen er simpelthen ikke dyb eller bred nok,« er teaterchef Lotte Kofod Ludvigsens umiddelbare reaktion.
»Vi vil være nødt til at gentænke Bora Bora, for vi kan ikke fortsætte uændret i Katapults lokaler. Vores ambition er at kunne fortsætte som internationalt anerkendt produktionshus og vise de store flotte forstilinger, som publikum har været glade for. I stedet vil vi være nødt til for eksempel at arbejde ude i byrummet,« forklarer hun.
Lotte Kofod Ludvigsen gør ligesom Torben Dahl opmærksom på, at en sådan ændring vil få konsekvenser ikke bare for Bora Bora men også mange samarbejdspartnere som Spot, Spor og Ilt festivalerne.
Teatrene får indtil 24. november travlt med at udarbejde et høringssvar på spareforslagene. Derefter tager politikerne stilling til dem.