Depanneur serverer ægte bagels i Æggepakkeriet i Aarhus

På åbningsdagen kan man ganske gratis smage en original bagel lavet som de polske jøder gjorde det i 1600-tallet. Depanneur inviterer alle til at kigge forbi.

Artiklens øverste billede
Der bliver 40-60 siddepladser udenfor den nye Depanneur i bunden af Æggepakkeriet overfor Godsbanen. Billedet er fra Nørrebro. Foto: Depanneur

Depanneur vil gerne være både den lokale købmand, en bar, et lille spisested og hyggeligt sted, hvor de lokale hænger ud. Konceptet er hentet i Canada. To af stedets fire ejere, Daniel Rørbæk og Mike Wittrup har boet i Montreal, hvor den lokale kiosk er en institution, der sælger kaffe og snacks, og kvarterets beboere bliver hængende for at se ishockey på tv og dele stort og småt.

»Vi synes, det er et skønt koncept og åbnede en kiosk-café i København. Den har vi ændret til en kiosk-butik, fordi vi ikke solgte særligt meget toiletpapir eller dagligvarer i det hele taget. I dag sælger vi vores egen økologiske øl, sodavand, vin og kaffe plus nogle designvarer, som vi udvælger med omhu og har i en periode,« forklarer Daniel Rørbæk.

Han beskriver Depanneur som en hybrid mellem et bagel-bageri, en bar og en kiosk med et lag af designbutik ind over.

»Vi har formået at skabe den hjemlige følelse i café-butikken på Nørrebro. Der har vi et mangfoldigt publikum, som består af turister og de unge lokale. Man kan få en kop sort kaffe for bare 20 kroner, så der kommer alt fra den studerende til direktøren og mange etniske grupper,« uddyber Daniel Rørbæk.

Helt lokalt

Både han og stort set alle andre i personalegruppen er født i Jylland og har boet i Aarhus på et tidspunkt, så de kender byen rigtig godt og har valgt at placere sig ved Godsbanen, fordi de synes, at det er et af byens helt hippe steder.

»Aarhus en spændende by i fremdrift, og vi vil gerne med på den rejse. Godsbanen er et særligt spændende område med værkstederne, arkitektskolen og kreative Institut for (X). Vi bliver aldrig en stor kæde men har et fast publikum i Aarhus, som vi sælger en del af vores produkter til,« siger direktøren.

Depanneur i Aarhus skal have samme koncept som café-butikken på Nørrebro, der i høj grad er et lokalt indslag. Men den aarhusianske variant bliver indrettet af lokale kræfter og med jysk interiør fra blandt andre +Halle. Den daglige chef er også lokal og har en baggrund i Street Coffee, så der er garanti for at man kan få sig en god kop kaffe lavet på Depanneurs egen blanding.

Man kan på samme måde som på Nørrebro få billig øl fra hanen og en kop kaffe. Og man kan købe magasiner, bøger og keramik, som er lavet af en indisk ven i Delhi.

»Kunderne vil altid kunne finde kaffekopperne hos os, men noget af sortimentet er skiftende. Måske vil der være te- og kaffekander fra Italien en måned, hvis vi finder noget fedt,« siger Daniel Rørbæk.

Bagels som i Montreal

Det helt særlige unikke ved Depanneur er uden tvivl stedets bagels. De er i København blevet udråbt af Politikens anmelder som byens bedste og på højde med dem, man finder i New York og Montreal.

Der har man en særlig tradition for at lave bagels på samme måde som jøderne i Østeuropa, hvor de stammer fra. De har været kendt siden 1600-tallet og rejste med immigranterne til USA.

»Bagels er en stor ting udenfor Danmark. Især i Nordamerika. Man spiser dem på alle tider af dagen med forskelligt tilbehør. Om morgenen sammen med cream cheese og om aftenen med for eksempel laks. Vi holder os til de enkelte og klassiske varianter, for sådan er de bedst,« mener Daniel Rørbæk.

Depanneurs bagels er en kombination af sprødt knasende og sesamklædt ydre med et afbalanceret og sejt indre, der dufter let syrligt fra surdejen. På en måde sært nordisk i sit udtryk, dog uden at gå på kompromis med traditionerne.

»Vi er de eneste, der laver bagels på den originale måde. Den skal koges i vand og honning. Det har været en kæmpe opgave for os at få den oprindelige opskrift, hvilket er lykkes gennem det canadiske konsulat. Vi bruger alle metoderne, men har valgt surdej, fordi det mætter mere og er en stor ting i Danmark,« siger direktøren.

Man kan ganske smage de originale bagels helt gratis den dag caféen åbner. Det er fredag 27. august.

Depanneur vil ikke være en en stor kæde men har et fast publikum i Aarhus, som køber en del af deres produkter. Foto: Depanneur


Vil du hver onsdag have overblikket over byens kulturliv direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Århus Onsdags nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Århus Onsdag på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen