Farligt giftstof endte ikke i bæk - men kan være i græs, jord og kvæg

Aarhus Kommunes undersøgelser viser, at det kræftfremkaldende giftstof PFOS ikke er nået til Koldkær Bæk i Gl. Skejby.

Artiklens øverste billede
Kommunen er i gang med at undersøge, om PFOS er endt i græssende køer i Gl. Skejby. Foto: Adobe Stock

Aarhus Kommune er i fuld gang med at undersøge, hvorvidt giftstoffet PFOS har spredt sig fra den gamle brandskole på Koldkær Enge i Gl. Skejby til lokalområdet, og nu kan der drages nogle delkonklusioner.

Hidtil har man frygtet, at giftstoffet havde spredt sig til den nærliggende Koldkær Bæk, som forgrener sig til store dele af det nordlige Aarhus og løber ud i Egå Engsø.

Men det lader ikke til at være tilfældet, viser kommunens foreløbige undersøgelser.

I en pressemeddelelse oplyses det, at svarene på en analyse af vandprøver viser, at der er konstateret PFOS i en grøft udenfor brandskolens øvelsesarealer, i et regnvandsbassin ved Gl. Skejby og i en grøft ned mod Koldkær Bæk.

Men i selve bækken eller Egåen er der ikke fundet spor af giftstoffet.

Kan være i kvæg

Hele sagen om PFOS startede i Korsør, hvor PFOS var endt i kvæg, som endte i maverne hos lokale borgere. Adskillige Korsør-borgere har efterfølgende fået konstateret for høje værdier af det kræftfremkaldende stof i kroppen.

Og det kan heller ikke udelukkes, at kvæg fra lokalområdet i Aarhus er endt i kvæg.

»Det er gode nyheder, at der ikke er fundet PFOS i bækken nedstrøms, der leder vandet ned til Egåen. Det udelukker ikke, at der kan være PFOS i jord og græs og i sidste ende kvæget, der græsser i området. Det er det, vi og fødevaremyndighederne er i gang med at undersøge,« siger områdechef Simon Grünfeld fra Teknik og Miljø.

Prøvesvarene er blevet sendt videre til Styrelsen for Patientsikkerhed med henblik på at modtage vejledning om, hvordan naboer skal forholde sig til at færdes ved regnvandsbassinet.

I sidste uge kunne Aarhus Kommune konstatere, at der var opsamlet koncentrationer i vand i et bassin på brandskolen, som lå 1000 gange over grænseværdierne. I regnvandsbassinnet er grænseværdien overskredet cirka 100 gange, og i grøften før bækken er den seks gange så høj.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

ddp

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen