Den vilde brevkasse: Hvordan undgår jeg de giftige svampe?

Naturformidler hos Aarhus Kommune give gode råd til svampejagt.

Artiklens øverste billede
Stor Løgbruskhat - eller bare Løghat i daglig tale. Kan spises som erstatning for purløg og hvidløg i sovseretter.

Det er blevet efterår, og svampesæsonen er gået ind. Et mylder af forskellige svampe vælter frem og pynter skovbunden, men det er bestemt ikke alle svampe, der er spiselige. Tværtimod er flere svampe decideret giftige, så det er vigtigt at vide, hvad man gør, når man plukker svampe. For det utrænede øje kan det være svært at skelne mellem de mange forskellige arter af svampe, men her får du nogle tips til, hvordan du kan komme i gang med at samle svampe.

Din guide til at samle svampe

Hvis man vil samle svampe, lyder regel nummer et: Spis aldrig svampe, du er i tvivl om! Svampe såsom almindelig kantarel, stor trompetsvamp og punktstokket indigo-rørhat er f.eks. fremragende spisesvampe, mens grøn fluesvamp, hvid fluesvamp og puklet gift-slørhat er dødeligt giftige. Derfor anbefales det på det kraftigste, at du allierer dig med en svampeekspert, de første gange du samler svampe. Hvis ikke du selv kender en, der er dygtig til svampe, udbydes der hvert år et utal af svampeture landet over. Herefter kan du selv starte op med et par letgenkendelige svampe og lige så stille bygge på med mere viden. Brug kun friske svampe og undgå at plukke svampe tæt på industri og trafikerede veje, da svampe herfra kan indeholde tungmetaller. Husk altid at gennemstege vilde svampe, før de spises.

Almindelig Pigsvamp (super lækker spisesvamp). Vigtigt med et billede af piggene under hatten, da svampen set ovenfra godt kan forveksles med andre for det utrænede øje.

Det rette udstyr

En svampebog eller en app kan hjælpe dig med at identificere, hvad du finder på din svampejagt. Det er også en god idé at medbringe en svampekniv, så nederste del med jord kan skæres fra. Samtidig kan kniven bruges til at skære svampen igennem, så du sikrer dig, at svampen ikke er ormædt. På en rigtig svampekniv vil der i den ene ende være en lille børste til at fjerne jord og skidt fra svampen. En tommelfingerregel siger, at du til privat brug ikke må samle mere, end hvad der kan være i en lille pose. Svampe bliver dog let mast og rådner i en plastikpose, så medbring i stedet en kurv, hvor du kan sortere de svampe, som du finder. I privatejede skove må du kun plukke de svampe, som du kan nå fra de anlagte stisystemer.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen