Den vilde brevkasse: Hvorfor skifter bladene farve om efteråret?

Når det bliver efterår, gennemgår skoven et skift i farver, som skyldes kemiske forandringer i bladene.

Artiklens øverste billede

Når temperaturen falder, og mængden af sollys aftager, sker der et farveskift i træernes blade. Her ophører produktionen af klorofyl, som udgør en vital rolle i forbindelse med fotosyntesen, hvor lysenergi omdannes til kemisk energi. Denne ændring sker, fordi klorofyl består af flere vigtige næringsstoffer, der gemmes i plantens rødder og stamme til vinteren. Herefter er det de tilbageværende farvestoffer, carotenoider og anthocyaniner, som tager over, og bladene skifter til gule og røde farver.

Hvorfor falder bladene af træerne?

En sidste farveændring sker, når bladene bliver helt brune. På dette tidspunkt er alle næringsstoffer trukket ud af bladene, som smides. Enkelte løvtræer smider bladene, mens de stadig er helt grønne. F.eks. vokser ask på så næringsrig jordbund, at der ikke er behov for at spare på næringsstofferne. Bladene falder af for at beskytte planten mod frost, som ødelægger plantens væskefyldte celler.

Frosten gør det svært for planterne at optage vand om vinteren, og derfor bliver fordampningen større end vandoptaget, hvis planten ikke kaster bladene. Der findes også planter, som ikke taber bladene om efteråret. Eksempelvis har mange nåletræer tilpasset sig temperaturændringerne ved at sænke væskeindholdet i cellerne og udvikle en frostvæske, der nedsætter frysepunktet.

Blade i din have er godt for biodiversiteten

Bliver din have dækket af blade om efteråret, er det en god idé at lade dem ligge på græsplænen, da det vil skabe levesteder for mange insekter, som vil udgøre en lækker buffet for solsorten. Er du typen, der har behov for mere orden, kan du rive bladene sammen og placere dem i en bunke i den ene ende af haven. På den måde vil flere mindre dyr kunne finde varme, ly og føde hen over vinteren.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen