Julemærkehjem og børn på Bispetorv kan se frem til gaver til jul

Fire forældre fra Aarhus fik en idé i løbet af efteråret, der har resulteret i, at de nu står i legetøj til halsen. 

Artiklens øverste billede
Nicolai Varney har endnu engang hentet legetøj. Foto: Privat.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Gode intentioner, mange timer og støtte fra Aarhus omegn har fyldt en kæmpestor container med gaver til børn, der trænger. ’Mission Legetøj’, som juleprojektet hedder, belyser overforbrug, men heldigvis også gavmildhed.

Nicolai Varney er en del af en forældregruppe, der til daglig arbejder for en form for deleordning af legetøj med virksomheden lalatoys. Tanken om at dele blev springbrættet til ’Mission Legetøj’, der fik vinger i det sene efterår.

»’Mission Legetøj’ opstod, fordi vi sad og snakkede om, hvordan vi kunne gøre en større forskel i juletiden. Vi syntes, det kunne være sjovt at se, hvor meget legetøj vi kunne samle ind og donere videre,« fortæller Nicolai Varney, der hurtigt meldte sig som tovholder på ’missionen’.

Idéen udviklede sig og landede på dette: Alle børn på julemærkehjem i Østjylland skal have en julegave. Børnefamilier med for meget donerer til børnefamilier med for lidt.

Og dét har lokalmiljøerne fra hele Aarhus-egnen i den grad støttet op om! I løbet af de fire uger, hvor projektet har stået på, har Nicolai Varney og hans kollegaer kunnet fylde en hel container op og mere til.


Nogen har læst H. C. Andersen...

Hvis man klikker sig ind på ’Mission Legetøj’s hjemmeside, præsenterets man for initiativtagerne, der alle er forældre og trætte af brug og smid væk-kulturen. Og så har de formentlig læst Den lille pige med svovlstikkerne mere end en gang med deres børn. Den tanke kunne i hvert fald godt falde læseren ind med dette citat fra hjemmesiden:

’Tanken om, at nogen børn står ude i kulden og kigger ind på den klassiske forstadsfamilie, der bliver forkælet med alt for meget legetøj, de alligevel ikke gider lege med, er hjerteskærende.’

Dog lader deres historie til at have en noget lykkeligere slutning. For deres idé er god. Ikke kun fordi, brugt bliver brugt igen, men fordi den virker!

»Det er stukket af. Vi har samlet doneret legetøj ind i en måned, og vi skulle have mange containere, hvis vi skulle have alt med,« fortæller Nicolai Varney, der selv henter legetøjet fra de familier, der vil donere.

Initiativtagerne er blevet kastet bag over af donationer fra familier fra alle landets kroge i en sådan grad, at de har måttet ændre i planerne undervejs. Først var det nemlig meningen, at projektet skulle være landsdækkende. Men Nicolai Varney har måttet erkende, at kapaciteten ikke var til det - timer i døgnet kunne ikke rumme de mange kilometer, der skulle køres, hvis hverdagslivet med job og familie også skulle passes.

Nicolai Varney foran containeren, der nu er fyldt til randen. Foto: Privat.

Derudover har de samlet langt mere legetøj ind, end der er børn på julemærkehjem. Så nu hedder planen i stedet, at alle østjyske børn, der mangler, får en gave i favnen.

»Når vi har sorteret og rengjort legetøjet, leverer vi gaverne til julemærkehjemmene. Resten deler vi ud på Bispetorvet i Aarhus 12. december,« fortæller Nicolai Varney.

Passion for projektet

Den store opmærksomhed, som initiativet har fået, skyldes i høj grad Facebook. Opslag på lokale grupper i Østjylland blev godkendt uden undtagelser, og mange bød sig til som gavegivere. Og det er der flere årsager til, mener Nicolai Varney.

»Mange har fortalt, at de plejer at rydde ud i legetøjet sidst i november, fordi de forventer at få meget nyt ind til jul. Det er der mange, der har sagt, at de gør på årlig basis.«

Derudover oplever han, at det giver noget, at donorerne møder et af ansigterne bag projektet, når Nicolai Varney kommer forbi deres matrikel og henter legetøjet.

»De er glade for, at legetøjet bliver brugt på en fornuftig måde. Jeg lover dem, der giver, at vi nok skal tage den ressource, de har, og sikre, at den gør noget godt ude ved de personer, der har brug for det.«

»Jeg sørger for at passionen for projektet skinner igennem. De vælger at støtte det, fordi de kan se personlighederne bag, tror jeg.«

Uddeling midt i Aarhus

Alle de mange gaver, som julemærkehjemmene ikke kunne tage imod, bliver uddelt til trængende børn fra en bod i hjertet af Aarhus.

»Julemærkehjemmene lå først på listen. Der er måske 20 børn per hjem og de skulle alle få, så det passede med børnenes alder. Men vi har jo simpelthen fået så mange ting, så i december sætter vi en bod op midt i Aarhus, og så håber vi på, at der kommer så mange forbi, at alle gaverne bliver givet væk,« siger Nicolai Varney.

Boden med julegaver bliver sat op 12. december klokken 10.00 på Bispetorv.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen