Den vilde brevkasse: Hvordan klarer sommerfugle frost om vinteren?

Mange sommerfuglearter overlever vinteren – enten ved at overvintre varmt eller ved at danne en helt særlig frostvæske i kroppen. Naturformidler hos Aarhus Kommune uddyber i artiklen.

Artiklens øverste billede
Dagpåfugleøje er en af de sommerfuglearter, der overvintrer i Danmark. Modelfoto: Adobe Stock.

Nogle sommerfugle lever ikke mere end et par dage, mens andre lever længe og endda kommer helskindet gennem vinteren. Men hvor bliver de af på denne tid af året? Ofte er sommerfuglene svære at få øje på om vinteren, da de flyver sydpå eller søger varme i gamle træer, i skuret eller på loftet. Admiral og Tidselsommerfugl trækker sydpå, mens Dagpåfugleøje og Sørgekåbe er eksempler på arter, der overvintrer i Danmark.

Naturens sprinklervæske findes i sommerfugle

En helt særlig tilpasning hos mange sommerfugle er, at de har udviklet en såkaldt frostvæske (glykol) – lidt ligesom sprinklervæske på bilerne. Mere præcist har sommerfuglene et ufatteligt højt indhold af sukker i blodet, så det ikke fryser til is. Den mest ekstreme form ses hos frostmålere, der med frostvæske i cellerne overlever temperaturer helt ned til frysepunktet uden at søge læ eller flyve mod varmere himmelstrøg.

Overvintrer i forskellige livsformer

Af de sommerfugle, der overvintrer, er der stor forskel på, hvilket livsstadie dette foregår i. Størstedelen overvintrer som larver, og det gælder bl.a. små blåfugle og brune randøjer. Der findes dog også sommerfugle, der overvintrer som æg, puppe eller voksent individ. Eksempelvis overvintrer Aurora som puppe.

For ikke at blive ædt af fugle og edderkopper ligner Aurorapuppen græs og er dermed godt kamufleret i den omgivende vegetation. Arter såsom Citronsommerfugl og Nældens Takvinge overvintrer som voksne individer. Citronsommerfugl søger varme i grene og blade, mens Nældens Takvinge søger læ i kældre og hule træer.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen