Stort arrangement midt i Aarhus: Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, taler til danskerne

Den 4. maj vil Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tale til danskerne. Det sker ved to arrangementer, som Jyllands-Posten og Politiken står bag.

Artiklens øverste billede
I slutningen af marts talte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj til Folketinget via et videolink i Landstingssalen på Christiansborg. Den 4. maj vil præsidenten tale direkte til danskerne ved to arrangementer i hhv. Aarhus og København, som både Jyllands-Posten og Politiken står bag. Foto: Jacob Ehrbahn

På Danmarks befrielsesdag 4. maj vil Ukraines præsident tale til danskerne over en live-transmission fra et hemmeligt sted i Ukraines hovedstad, Kyiv.

I Danmark vil det udfolde sig på på storskærme på Bispetorvet i Aarhus og på Rådhuspladsen i København klokken 20.45, hvor fakler vil blive tændt, fællessange blive sunget, og Ukraines nationalsang spillet.

Uforudsigelig kalender

Det er Jyllands-Posten og Politiken, der er gået sammen om arrangementet onsdag 4. maj i et delt værtsskab, hvor det vil blive understreget, at Danmark og Ukraine står sammen i kampen for frihed og demokrati:

»Det er et fantastisk privilegium, at vi har en mulighed for at sende sympati og støtte afsted mod Ukraine på en dag, hvor vi selv fejrer, at vi genvandt vores frihed for 77 år siden,« siger Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, som er vært ved arrangementet i Aarhus, og tilføjer:

»At få Zelenskyjs kalender – som er fuldstændig uforudsigelig, fordi han er i krig – til at gå op med vores, har ikke været nemt, men det er lykkedes, og det er jeg ekstremt glad for.«

Ambassadøren var bindeled

Præsident Zelenskyjs deltagelse i arrangementet er kommet i stand med hjælp fra den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

»Præsidenten er også meget åben over for at tale til befolkninger, for det er i folket, at demokratiets sande magt ligger. Samtidig får præsidenten lejlighed til at udtrykke sin taknemmelighed for den støtte, som Danmark og danskerne viser Ukraine,« siger Mykhailo Vydoinyk til Jyllands-Posten.

Afviser aktivistisk rolle

I forbindelse med annonceringen af arrangementet afviser Jacob Nybroe, at Jyllands-Posten som medie og altså nu også medvært for et støttearrangement for Ukraine bevæger sig ind i det, som avisen selv beskriver som en »journalistisk gråzone«.

Ifølge chefredaktøren er Jyllands-Postens netop sat i verden for at »understøtte« et liberalt demokrati. Så når et liberalt demokrati som Ukraines er truet på eksistensen, giver det god mening at støtte Ukraines kamp mod en »despot«, forklarer Jacob Nybro.

Han afviser derfor, at Jyllands-Posten bliver aktivistisk i dens dækning af krigen, da det ifølge chefredaktøren i dette tilfælde ikke drejer sig om en »højre-venstre-politisk betragtning«, men tværtimod det liberale demokratis frihedsrettigheder såsom retten til at forsamle og ytre sig.

mw/af

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.