Den vilde brevkasse: Hvordan får man flere sommerfugle i sin have?

Sommerfuglene er i luften, og her får du nogle tips til, hvordan du får flere flyvende gæster i haven.

Artiklens øverste billede
Aurora-han på løgkarse. Foto: Sara Kande, Kratluskerkande.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hvem gider at besøge en bar, hvor man ikke kan få noget at drikke? En restaurant, hvor man ikke kan få noget at spise? Eller et hotel, hvor man ikke kan overnatte? INGEN! Sommerfuglene har det på samme måde, så hvis du vil have flere sommerfugle i haven, må du sørge for mad, vand og levesteder.

Det lyder måske som en romantisk aften, men du kan faktisk lokke natsommerfuglene til med lagen, lys og rødvin.

Fri bar og høj sol

Sommerfugle lever af blomsternes nektar, som optages ved hjælp af en lang sugesnabel, der stikkes ned i blomsterne. Der er lidt variation i, hvilke planter sommerfuglene foretrækker. Derfor er det en god idé med mange forskellige vilde urter i plænen. Gode eksempler er tidsler, blåhat og hjortetrøst.

Frugttræer kan også have stor tiltrækningskraft, da både blomsterne og den nedfaldne frugt er gode fødekilder for sommerfugle. Samtidig er det vigtigt, at sommerfuglene har adgang til vand, hvilket kan gøres ved at gennemvæde jorden i dele af haven. Sol og varme er et hit for sommerfuglene, da de er ektoterme dyr, der er afhængige af varme udefra. Når det bliver koldt, vil sommerfuglene derfor også sætte stor pris på buske, højt græs og bunke af grene at varme og skjule sig i.

Lyslokning

Du har med garanti bemærket mange af de farverige sommerfugle, der flyver rundt om dagen, men hvad med de sommerfugle, der primært er aktive om natten, natsværmerne? Her kan du møde arter som Agerugle, Citronmåler og Dueurtsværmer. Det lyder måske som en romantisk aften, men du kan faktisk lokke natsommerfuglene til med lagen, lys og rødvin.

Natsommerfuglene navigerer efter månens lys, og ved at opstille en lyskilde kan du lede sommerfugle på vildspor, så de tiltrækkes af det kunstige lys (ultraviolet lys er mest effektivt). Hænger du et hvidt lagen op i haven med lys herpå, vil du i løbet af natten få besøg af forskellige natsommerfugle og andre insekter.

Et sidste tip er at dyppe snore i en blanding af rødvin og sukker, hvorefter den søde, gærede saft vil tiltrække sommerfuglene.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen