Smukfest hyldede hiphoppen: Store navne, farlige situationer og udeblivende stjerne

Det var lagt op til et kæmpe show i Bøgeskoven, da omkring 20 kunstnere ville hylde dansk hiphop.

Artiklens øverste billede
Jokeren var en af de cirka 20 kunstnere, der hyldede dansk hiphop fredag aften på Smukfest. Foto: Mike Madsen.
Følg Smukfest direkte i Uge-Bladets liveblog under hele festivalen i bøgeskoven. Klik her.

Fredag aften trådte omkring 20 kunstnere op på Bøgescenen i en hyldest til dansk hiphop. Et gigantisk potpourri af hits fra fortid og nutid, der smeltede sammen til koncerten Made in Denmark Tribute.

Folk i alle aldre kom strømmende mod Bøgescenerne længe inden, koncerten gik i gang og stod tålmodigt skulder mod skulder til Pelle Peter Jencel trådte ud på scenen.

»Vi har samlet de absolut største raphits fra de sidste 25 år. Kan I lave noget fucking larm?« råbte han, og publikum kvitterede med et glædeligt brøl.

Band genopstår

De første, der indtog scenen, var Suspekt, og voldsom jubel brød ud. Med vuggende bevægelser i publikums arme og ben, manifesterede musikken sig i fysisk form i foran Bøgescenerne.

Foto: Mike Madsen.

»Jeg kan mærke, der er nogen, der glæder sig til imorgen i Bøgeskoven,« sagde Emil Simonsen kækt (Suspekt lukker scenen imorgen lørdag).

Og derfra dukkede kunstnerne op som perler på en snor.

Foto: Mike Madsen.
Foto: Mike Madsen.

Simon Juhl spillede spade, da Jokeren rappede om den havn, han kommer fra, og fænomenet fra start 00’erne fik for alvor publikum med. Måske viste Smukfests gennemsnitsalder - cirka 38 år - sig lige præcis dér.

Foto: Mike Madsen.

Lige efter trådte Shirley ind på scenen, og Den Gale Pose blev genoplevet for en aften med Spændt op til lir.

Barn måtte bæres væk

Publikum blev flået tilbage tilbage til nutiden, da ICEKIID stod på scenekanten med ’Er du dum eller hvad’. Kraftigt blåt lys badede scenegulvet til ukendelighed, og Niarn trak alle i Bøgeskoven med sig hjem til dobbelt AA med ‘Mit liv mine regler’.

Foto: Mike Madsen.

Helt foran ved hegnet gik det vildt for sig, og flere blev dårlige undervejs. En håndfuld måtte bæres over det kolde stålhegn og få hjælp i vagternes område mellem hegn og scene.

Værst gik det til, da Ude Af Kontrol fik publikum til at gøre skovbunden blød ved at få massen af mennesker til at hoppe i takt. For lige dér blev presset og skub bagfra for voldsomt for en dreng, der stod oppe foran, og som blev bange. Vakse sikkerhedsvagter løftede den lille, lyshårede fyr i sikkerhed og afværgede en potentielt farlig situation.

Foto: Mike Madsen.

Flammer fra scenen

Derfra tog Østkyst Hustlers publikum til 90’erne med Han får for lidt. Omkvædet blev gentaget flere gange til glæde for flere - måske primært de folk, der havde passeret 25 år. Både ved siden af og foran undertegnede stod der grupper unge, der tydeligvis ikke var synderligt godt bekendt med det gamle hit.

Foto: Mike Madsen.

»Jeg havde en fest, men jeg må sige, at hvis det havde været mig, havde jeg shufflet lidt mere mellem gammelt og nyt. Så man havde haft hele publikum med hele vejen igennem«

Maria, publikum til koncerten

Med sort kasket, hurtigbrille, wifebeater og gennemtrængende aarhusiansk dialekt trådte Johnson frem og trampede ild - bogstaveligt talt. Kraftige flammer stod op fra scenen og varmede kinderne på de nærmeste publikummer.

Foto: Mike Madsen.

Blinklys byttede den ene kunstner ud med den anden, og så stod Topgunn der. Fællessangen kom tilbage på sporet med hittet ’Dejlig’ fra 2015.

Flere kom til. Og til allersidst kiggede Kesi forbi.

Foto: Mike Madsen.

»Lav noget fucking larm for de allersidste, der har været på scenen i dag,« sagde han og sang Følelsen til lyset fra kæmpe stjernekastere på scenen og en regn af gul og grøn konfetti.

Mystisk afslutning

Koncerten sluttede brat, og flere kiggede rundt - måske efter de manglende kunstnere, der ellers havde været annonceret i forbindelse med koncerten. Særligt én efterlod en gabende tom plads: Tessa. Den eneste kvindelige rapper på programmet kom ikke, og dette blev ikke påtalt på noget tidspunkt, hvilket virkede underligt.

Endnu mere mystisk blev det, da Pelle Peter Jencel til sidst lukkede ballet ved at pointerede, at Shirley var den eneste kvinde, der havde stået på scenen.

»Det er cirka 100 for lidt,« tilføjede han, men kommenterede det ikke yderligere.

Flere blev stående foran og ventede, men forgæves. Tessa dukkede ikke op.

Flere manglede

Massen af mennesker blev langsomt opløst, og tilbage stod kæresteparret, Maria og Magnus, og diskuterede koncertoplevelsen.

»Jeg havde en fest, men jeg må sige, at hvis det havde været mig, havde jeg shufflet lidt mere mellem gammelt og nyt. Så man havde haft hele publikum med hele vejen igennem,« sagde Maria og kiggede på Magnus, der nikkede.

»Ja, og hvis det var en hyldest til dansk hiphop, så manglede de altså nogle navne. Og det kan godt være, de ikke kunne få fat i dem, men det var synd, for det virkede til, at nogle navne blev taget ind, fordi det var dem, de kunne få fat i. Jeg syntes især, LOC og Clemens manglede,« sagde Magnus, men tilføjede så:

»Men det var fedt at være en del af.«


Foto: Mike Madsen.
Foto: Mike Madsen.
Foto: Mike Madsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.