Forskere har opfundet prisvindende bøf, som kan vise sig at være banebrydende

To forskere fra Erhvervsakademi Aarhus står bag en prisvindende såkaldt hybridbruger, som består af halvt kød og halvt grønt, hvilket kan få banebrydende betydning.

Artiklens øverste billede
Halvt kød og halvt grøn. Sådan lyder opskriften på den hybridburger, som netop har vundet årets forskningsprojekt på de danske erhvervsakademier. Foto: Privat.

Hvordan får man brugerglade danskere til at spise mere grønt og samtidig reducere den samlede udledning af CO2? Det spørgsmål har to aarhusianske forskere fra Erhvervsakademi Aarhus muligvis svaret på. Det har nemlig opfundet en burger, hvor bøffen består af halvt kød og halvt grønt.

En opfindelse, som netop har vundet prisen for årets forskningsprojekt på de danske erhvervsakademier.

Det oplyser Erhvervsakademi Aarhus i en pressemeddelelse. 

Vinderprojektet hedder ”Bønner på bordet – bælgplanter i fødevarer” og er skrevet af de to lektorer Svend Secher Dam og Bjørn Petrat-Melin fra henholdsvis Mårslet og Tilst.

»Vi har villet undersøge, hvordan vi gør det attraktivt for forbrugerne at vælge et mere grønt alternativ. Hvis vi kan få den store gruppe af danskere – der ikke er vegetarer eller veganere – til at rykke sig bare lidt, så kan det gøre en stor forskel,« fortæller Bjørn Petrat-Melin i pressemeddelelsen.

Forsker og lektor Svend Secher Dam (tv.) og Bjørn Petrat-Melin fra Erhvervsakademi Aarhus har udviklet en prisvindende hybridburger. Foto: Food & Bio Cluster.

Er som hybridbiler

De to lektorer kastede sig over at udarbejde bøf, hvor halvdelen af kødet er udskiftet med protein fra ærter og hestebønner.

»Vi sammenligner det lidt med hybridbiler. Mange forbrugere er måske ikke klar til at gå direkte fra en benzinbil til en, der kun kører på el. De vil gerne lige prøve hybriden først. Det er lidt det samme i vores projekt, hvor vi erstatter halvdelen af kødet med bælgfrugter,« fortsætter Bjørn Petrat-Melin i pressemeddelelsen.

Projektet er blevet til i samarbejde med flere virksomheder og de studerende på uddannelsen til laborant og professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation. 

De studerende har blandt andet været med til at præsentere forbrugerne for hybridburgeren til en stor fødevaremesse. 

De studerende var også med i den anden del af projektet, der handler om holdbarheden, altså hvornår et produkt med halvt kød og halvt protein fra bælgplante bliver harskt.

Flere fødevarevirksomheder og universiteter har også været involveret, fremgår det af pressemeddelelsen.

Svend og Bjørn har som en del af projektet været partner i et stort projekt med Aarhus og Københavns Universitet og flere virksomheder. Her har man undersøgt de forskellige typer af hestebønner og hvad de er gode til. En anden del har handlet om, hvilke sorter der er gode at dyrke. 

»Vi laver jo ikke grundforskning på et erhvervsakademi, så vores tilgang er at lave noget, som kan bruges til noget. Vi tager den lidt nørdede specialviden og prøver at gøre den lidt mindre nørdet og mere anvendelig« siger Svend Secher Dam i pressemeddelelsen.

Bøffen var med på en fødevaremesse i Herning, hvor den blev serveret ved siden af en bøf med 100 procent kød. De fik lige gode karakterer, oplyser Erhvervsakademi Aarhus.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.