Sig Lund forvandler kasseret arbejdstøj i Tilst til modetøj
Kasserede kitler, forklæder, bagerbukser og alt muligt andet arbejdstøj får nyt liv i hænderne på kvinderne bag tøjmærket Sig Lund. Den ene af kvinderne er fra Hadsten.
Måske har smeden revet hul i sine arbejdsbukser, måske har kokken glemt en kuglepen i brystlommen på kokkejakken, som nu har fået en stor blå plet, eller måske er lynlåsen gået itu i de ternede bagerbukser.
Dermed skal medarbejderen have nyt arbejdstøj, og det gamle, ja, det bliver simpelthen smidt ud. Altså normalvis. For her kommer tøj-mærket Sig Lund ind i billedet.
De to kvinder bag syr nemlig kasseret arbejdstøj om til modetøj. Det gør de ved at samarbejde med firmaet Elis’ afdeling i Tilst. Elis udlejer og vasker arbejdstøj til mange forskellige brancher. Firmaet smider rigtig meget tøj ud hver dag, forklarer 27-årige Mathilde Sigaard fra Hadsten, som er den ene halvdel af makkerparret bag Sig Lund.
»Det her er jo beklædning, som er sat i verden for at leve et langt liv. Det er lækre materialer, som er super slidstærke og kan holde til rigtig mange vaske. Så det giver kun mening at give det et nyt liv. At give det tilbage til mennesker,« siger hun.
Alt eller intet
Historien om Sig Lund begynder for et år siden, hvor Mathilde Sigaard skulle lave et projekt på fjerde semester af Kaospilot-uddannelsen. Det resulterede i et opkald til en tidligere kollega Rikke Liebetrau Lundgren, som har sit eget bæredygtige tøjmærke Liebe Nordic. Mathilde ville gerne hjælpe Rikke med at komme mere ud over rampen.
Rikke fortalte, at hun havde fundet ud af, at vaskerier smider enormt meget tøj ud hver dag. Og så var spørgsmålet: Kan man lave det kasserede tøj om til noget andet?
Turen gik til Elis, det tidligere Berendsen, i Tilst, hvor de to kvinder stod på hovedet i affalds-burene for at se, hvad der var smidt ud.
»Og vi kunne jo hurtigt se, at de her tern kunne blive til en fed trenchcoat, og det sorthvide sammen med blå kitler kunne laves til en fed skjorte. Så vi tog hjem med sådan en ”alt-godt-fra-vaskeriet-pose” og begyndte at klippe lidt i det, og så rullede det ellers med at få lavet de første par styles,« siger Mathilde Sigaard, som tilføjer:
»Det var en fed vej at gå, men det var næsten all or nothing. Det her passede ligesom ikke ind i Liebe Nordic, som er mere romantisk og feminint i stilen. Det gav derfor mest mening at lave et selvstændigt mærke – og så var Rikke altså så fræk at spørge, om ikke vi skulle starte et nyt brand sammen. Jeg synes, at det var en fed mulighed, så det blev jeg nødt til bare at sige ja til.«
Sig Lund blev stiftet 28. marts, så tøjmærket fejrer et års fødselsdag netop nu.
Kreative jahatte
Nu skulle man måske tro, at de to kvinder har en fortid i design-branchen, men det er ikke tilfældet. Faktisk kan ingen af dem sy til meget mere end husbehov, men de har lært sig at lave snitmønstre og klipper selv alle delene til tøjet ud. Syning køber de sig til hos nogle dygtige syersker i Ikast.
»Vi er begge kreative jahatte med indstillingen: Hvor svært kan det være? Og så er vi dygtige til at finde løsninger og klynker ikke,« siger Matilde Sigaard.
Hun forklarer, at de vurderer det kasserede arbejdstøj og klipper det brugbare fra, og så er det ellers med at få stof og mønsterdele til at passe sammen.
»Vi vælger kun tekstiler, som vi kan få mange af. Så vores styles er ikke one of a kind.«
Noget af det allervigtigste i skabelsen af tøjet er, at det ikke ser upcyclet ud. Man skal ikke tænke, at det da vist er en gammel kittel, som er syet om, men blot blive tiltrukket, fordi det er en fed skjorte.
Tøjet produceres først, når en bestilling kommer ind via hjemmeside, Instagram eller Facebook. Det er endnu ikke muligt at finde Sig Lund i nogen butikker, men det sker forhåbentlig inden for det kommende halve år, fortæller Mathilde Sigaard:
»Det har hele tiden været målet. Man skal kunne mærke det og få fortalt historien af en dygtig ekspedient. Nu ligger vores tøj også i den lidt dyrere ende. En skjorte koster 1.900 kroner, og det er sjældent, man bestiller noget til den pris uden at have prøvet det først.«
Pænt messetøj
Foruden modetøjet er Sig Lund begyndt at lave beklædning til virksomheder. Altså ikke egentlig arbejdstøj, men pænt tøj, som virksomhedens ansatte kan bære til eksempelvis en messe.
Blandt andet har en stor dansk fødevarevirksomhed netop bestilt 80 skjorter til salgspersonalet, til når de er på fødevaremesser. I dette tilfælde er det virksomhedens egne kitler, som laves om.
»Vi håber på at lande flere virksomheder. Det bliver vores ”rugbrød”, så vi kan tjene nogle penge og betale noget husleje. Det vil også betyde, at vi kan komme op i et antal, hvor vi lidt bedre pleaser vores samarbejdspartnere – både syersker og vaskeriet,« siger Mathilde Lund, som er vokset op i Nørre Galten og nu bor i Hadsten.
Hun understreger, at Sig Lund ikke bare er et hyggeligt studieprojekt. Drømmen er 100 procent at få Sig Lund ud over stepperne:
»Alle de valg, vi har truffet, har hele tiden været med det for øje, at der skal kunne laves en forretning ud af det her. Det kan godt være, at det er et bæredygtig koncept, men det skal også være en bæredygtig forretning.«