Ny affaldssortering: Det sker der med nedgravede beholdere, og det skal du som husejer

Efter sommer bliver de nye regler om sortering af affald udrullet i hele Aarhus Kommune. Sådan bliver din nye hverdag som husejer eller lejlighedsbeboer.

Artiklens øverste billede
Når den ny affaldssortering bliver udrullet i Aarhus Kommune efter sommer, kommer der til at ske ændringer med de nedgravede affaldbeholdere. Foto: Kredsløb

Har du styr på, hvordan papir, glas, metal og plast skal sorteres? Og hvordan er det nu med mælkekartoner og det farlige affald? 

Hvis ikke, så kan du næsten ikke undgå at få det, når forsyningsselskabet Kredsløb fra sensommeren og fire måneder frem udruller den ny affaldssortering i hele kommunen. Det betyder, at aarhusianerne derhjemme skal til at sortere i ti typer affald, som skal fordeles i fem rum i modsætning til i dag, hvor der kun bliver sorteret i tre rum. 

»7. august vil de første områder i Aarhus blive en del af den nye affaldssortering. Vi begynder i etaper, da det er en utrolig stor mængde af skraldespande, vi skal udskifte, bytte rundt på, sætte nye klistermærker på osv.. Derfor bliver den ny sortering udrullet over fire måneder for at tage et område ad gangen,« fortæller Gunhild Ross, konsulent hos Kredsløb.

Det er blandt andet hendes opgave hos forsyningsselskabet at formidle de nye sorteringsregler ud til aarhusianerne, så derfor har Din Avis Aarhus bedt hende om at give et indblik i, hvad der venter i den kommende tid. 

Ti affaldstyper til fem rum

Husejerne, som i dag har to affaldsbeholdere med i alt tre rum, skal fremover have tre affaldsbeholdere med i alt fem rum stående ved husstanden. Derudover får de en rød kasse til farligt affald, som kun skal stilles ud til skraldemændene efter behov, når man har eksempelvis gamle batterier, småt elektronik eller spraydåser.

»Det vil sige, at man kan indrette sin affaldssortering indendørs efter de fem rum, så det er nemt at fordele i de samme fem rum i de udendørs affaldsbeholdere,« fortæller Gunhild Ross.

Hvorfor er det kun fem rum, når der er ti affaldstyper?

»Vi laver nogle sammenblandinger, så eksempelvis mad- og drikkekartoner skal i samme rum som plast. Sammenblandingerne er logiske, fordi de er nemme at eftersortere, og så er det simpelthen for at undgå, at folk skal have et meget stort antal affaldsspande derhjemme. Når affaldet bliver afhentet, bliver det kørt ud til sorteringsanlæg, hvor finsorteringen finder sted,« forklarer Gunhild Ross.

Med den ny affaldssortering skal man som husejer til at have tre beholdere med fem rum samt en rød kasse til farligt affald. Foto: Jonas Wrede Hansen

Sortering i lejlighed

Er man lejlighedsbeboer, er det de samme sorteringsregler, man skal efterfølge. Selvom der naturligt nok er mindre plads i en typisk Aarhus-lejlighed til at gøre plads til at sortere affaldet, end der er i et hus, så forventer Gunhild Ross ikke, at det bliver problematisk at indrette.

»Selvom vi beder folk om at sortere mere, så vil de jo stadigvæk have den samme mængde skrald. Men det skal sorteres lidt bedre, og der er det selvfølgelig helt op til folk selv, hvordan de indretter sorteringen indenfor,« fortæller Gunhild Ross og tilføjer:

»Hvis man har behov for inspiration, så kommer vi til at have billeder liggende på vores hjemmeside, ligesom vi har etableret et samarbejde med Dokk1 omkring fire workshops i løbet af juni og august, som handler om, hvordan man kan lave indendørs sortering i små lejligheder i midtbyen.«

Nedgravede beholdere ændres

Når man som lejlighedsbeboer i midtbyen skal af med sit affald, foregår det ligesom i dag i de nedgravede affaldsbeholdere. Den opmærksomme læser vil nok undre sig lidt over det, da de jo ikke har fem rum. Men det er der en plan for, forsikrer Gunhild Ross.

»Vi fortsætter med at have nedgravede beholdere, da det er en super god løsning, som især er meget pladsbesparende. De bliver dog allesammen ændret lidt, fordi det bliver nogle andre typer affald, man jo skal kaste ned i dem. Nogle beholdere bliver opdelt i to, og så er der bogle af dem, hvor der kommer nye piktogrammer på, som viser hvilket, affald man skal kaste i,« fortæller Gunhild Ross og tilføjer:

»I løbet af 2024 kommer der også en løsning til farligt affald for dem, som bor i lejlighed. Indtil da skal man fortsat bruge storskraldsordningen eller genbrugsstationen til farligt affald.«

Det er endnu uvist, hvilke områder i kommunen der bliver de første til at sortere efter de nye regler, men det er planen, at udrulningen sker fra nord mod syd. Så snart den er i gang, vil man kunne slå sin adresse op på Kredsløbs hjemmeside, så man kan se, hvornår det er ens tur. 

Gunhild Ross og hendes kolleger håber, at den præcise plan er på plads inden sommerferien, men det er »et kæmpe puslespil,« som hun selv formulerer det. 

»Vi er dog helt sikkert klar til, at de første aarhusianere skal sortere fra 7. august. Alle får velkomstpakker med en sorteringsvejledning og illustrationer, som hjælper en med at komme i gang, og så har vi opbygget et helt hjemmesideunivers til det. Her kan man også finde en sorteringsguide, hvori man kan slå alt affald op for at finde ud, hvordan det skal sorteres,« fortæller Gunhild Ross.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.