Slet ikke planlagt: Rekordstort krydstogtskib på overraskende Aarhus-besøg

Et af verdens største krydstogtskibe er fredag morgen anløbet Aarhus Havn, hvilket slet ikke var en del af planen.

Artiklens øverste billede
Det er dette enorme krydstogtskib, som fredag morgen er anløbet Aarhus Havn. Arkivfoto: Mohssen Assanimoghaddam/AP/Ritzau Scanpix

Normalt er krydstogtanløb planlagt flere måneder eller sågar år i forvejen. Men blot 48 timers forberedelse fik Aarhus Havn og den lokale turistorganisation Visit Aarhus, da det enorme krydstogtskib Aidanova anløb Aarhus Havn fredag morgen. 

Krydstogtskibet, som hører til i den helt store verdensklasse, er det allerstørste, som nogensinde har sejlet ind i Aarhus Havn.

Det 337 meter lange og 58 meter brede skib med 4.900 passagerer og 1.400 besætningsmedlemmer om bord var egentlig på vej til Skagen Havn, men vejrforhold fik kaptajnen til at sætte kursen mod Aarhus Havn, og så fik man travlt i Aarhus.

»Vi har arbejdet meget hurtigt de seneste 48 timer,« fortæller Daniel Møller Jensen, pressechef hos Aarhus Havn, således til Din Avis Aarhus, en times tid efter, at det enorme skib ankom.

Det store krydstogtskib Aidanova kan fredag opleves i Aarhus Havn. Foto: Aarhus Havn.

For Aarhus Havns bynære terminal til krydstogtskibe er slet ikke stor nok til den ”uanmeldte” gæst. Derfor er den såkaldte omniterminal, som også blev brugt, da det amerikanske militærfragtskib tidligere i år lagde til i Aarhus Havn, taget i brug.

»Den er normalt ikke bygget til krydstogtskibe, så de sidste 48 timer har vi brugt på at får kajen gjort klar til den infrastruktur, som kræves, når så stort et krydstogtskib anløber,« fortæller pressechefen. 

Hektisk aktivitet

Også hos Visit Aarhus har det overraskende besøg givet sved på panden, fortæller direktør Pia Lange Christensen:

»Det er ikke så tit, at vi får uanmeldte gæster på den måde. Det er sket før, men ikke i denne her skala, så vi fik da lidt travlt. For der skal også være guider, som skal hjælpe gæsterne af sted, der skal være frivillige til at tage pænt i mod, og der skal arrangeres busture. Der har været hektisk aktivitet, men det er lykkedes rigtig godt at få skaffet et fuldt setup, og vi er rigtig glade for at tage imod så mange gæster.«

I alt har Visit Aarhus 20 frivillige klar på kajen til at tage imod de tæt på 5.000 krydstogtgæster, og så er seks såkaldte velkomstværter kaldt ind for at give turisterne, som primært er fra Tyskland, en god dag. Når et krydstogtskib normalt ankommer til Aarhus, bliver der arrangeret flere ture ud i resten af regionen, men på grund af den korte forberedelsestid får dagens gæster kun mulighed for en tur til Ebeltoft udover udsigten til at slå sig løs i Aarhus og på byens attraktioner.

»Vi har 12 busture, som kører ud fra skibet, så jeg regner med, at der bliver en god portion ekstra gæster i byen i dag,« fortæller Pia Lange Christensen.

Nyt rekordår

Det er ikke kun fredagens enorme krydstogtskib, som er ny rekord i Aarhus. Det er antallet af forventede anløb i år også. 

I 2022 blev der sat ny rekord med 64 anløb. I år forventer Aarhus Havn at den bliver slået, da omkring 70 krydstogtskibe efter planen lægger til i havnen. 

»De anløb er planlagt rigtig lang tid i forvejen. Vi havde jo to år med corona, hvor der slet ikke kom skibe, og så er interessen med at tage på krydstogt hurtigt vendt tilbage. Vi havde rigtig mange anløb sidste år, og så forventer vi at få endnu flere i år,« fortæller Pia Lange Christensen og tilføjer: 

»Om den her stigning fortsætter de kommende år, tør jeg ikke spå om, men vi kan se, at mange rederier vælger at komme tilbage, og det er jo meget positivt, at de har fået smag for Aarhus.«

Har man lyst til at se det enorme skib med egne øjne, skal man gøre det i løbet af fredagen, for det er planen, at skibet sejler videre klokken 18.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.