Topkok vil have flere planter ind i de aarhusianske køkkener: »Kød er kun en lille del af smagspaletten«

200 personer fra den aarhusianske madbranche var tirsdag samlet til en dag med fokus på at få øget plantemængden i de aarhusianske køkkener.

Artiklens øverste billede
200 personer, som til daglig arbejder med mad i Aarhus, var samlet til Planteløftet Masterclass på Aarhus Tech med fokus på få flere planter ind i de aarhusianske køkkener. Pressefoto.

Hvad skal der til for at få flere planter ind i madlavningen hos dagtilbud, kantiner, restauranter, skoler og plejehjem i Aarhus? 

Det var et af de helt store spørgsmål, som fokusset var rettet imod, da 200 personer, som til daglig arbejder med mad i offentlige og private køkkener i Aarhus, tirsdag var samlet til Planteløftet Masterclass på Aarhus Tech. En fagdag omhandlende den grønne omstilling.

Det skriver Food Organisation of Denmark, som står bag Planteløftet, i en pressemeddelelse.

En af dagens undervisere var den franske stjernekok Francis Cardenau, som særligt er kendt for at opnå to Michelin-stjerner som køkkenchef på restaurant Kommandanten i København og som medstifter af restaurantkæden MASH. På fagdagen i Aarhus underviste han i grøntsagsfond og dens muligheder. Foruden at smage Francis’ sauce på grøntsagsfond fik deltagerne i kokkens masterclass indblik i Francis’ forståelse af, hvordan man reducerer madspild og maksimerer smag og umami ved brug af grøntsager og planter.

Formålet med fagdagen på Aarhus Tech var at give inspiration til de aarhusianske køkkener. Pressefoto.

»Jeg laver grøntsagsfond med tang, der giver en fantastisk umamismag uden brug af animalske proteiner, som vi kender det fra de klassiske franske saucer og jeg er faktisk selv ret overrasket. Man savner måske den dybe kødsmag, men hvad er det egentlig? Dyb kødsmag? Det tillader jeg mig at stille spørgsmålstegn ved,« fortæller Francis Cardenau i pressemeddelelsen og fortsætter:

»Kød er kun en lille del af smagspaletten og hvis du tager ti grøntsager og tre slags kød, så kommer kødet til at smage af nogenlunde det samme, mens grøntsagerne de kommer til at være anderledes. Og den udfordring er dejlig. Det kræver mere teknik og mere kreativitet, men det er rigtig godt, når man prøver noget nyt – for hvis det fungerer, så giver man ny vision til mennesker.«

Formålet med Planteløftet Masterclass, som foruden Aarhus også bliver afholdt i fire andre byer rundt omkring i landet, er at få danskerne til at spise mere plantebaseret.

»Det handler om madkultur, om vaner og dem, der står for madlavningen i dagtilbud, på sygehuse, i kantiner, på restauranter, skoler og plejehjem. De professionelle køkkener er den vigtigste og hurtigste vej til at sprede grøn madglæde ud i vores samfund. Derfor er det også en kæmpe fornøjelse at se køkkenerne, store som små, tage ansvaret på sig og kaste sig ud i helt nye faglige områder. Der er ingen tvivl om, at gå-på-modet, energien og lysten stod mejslet i grønkål, da vi afholdt Planteløftet i Aarhus, og det tegner virkelig godt for den grønne omstilling,« siger Trine Krebs, der er grøn chef i Food Organisation of Denmark, i pressemeddelelsen.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

jwh

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.