Mød AGF's største fan: Keld kører 600 kilometer hver gang 'De Hviie' spiller i Aarhus

Keld Brøndal bor i Nykøbing Sjælland, men det stopper ham ikke fra at komme til alle AGF's hjemmekampe. Nu er han kåret til Årets Fan.

Artiklens øverste billede
Her bliver Keld Brøndal kåret som Årets Fan til AGF's sidste hjemmekamp i grundspillet. Selvom Keld Brøndal bor i Nykøbing Sjælland, så kommer han til alle AGF-hjemmekampe - med mindre de altså spiller om mandagen, hvor spilletidspunkt som regel er kl. 19 - for så er han først hjemme kl. 2 om natten. Foto: AGF

Navnet er Keld Brøndal, og han er AGF’s største fan - i hvert fald i år. Og det har han faktisk fået en slags papir på. For det er ikke noget, han selv bare går og siger, men noget hans medfans har bestemt og kåret ham til.

»Jeg er fucking stolt. Jeg er slet ikke til at skyde igennem,« fortæller en tydeligt glad Keld Brøndal, da Din Avis Aarhus fanger ham på telefon en onsdag aften, hvor han har huset i Nykøbing Sjælland for sig selv, mens hustruen Anna Grethe er i teatret. 

Selve kåringen er et helt nyt tiltag, og et led i at finde Årets Fan i Superligaen. Og der er Keld Brøndal altså blevet det aarhusianske bud på en Årets Fan i hele ligaen. Kåringen blev markeret ved den sidste kamp i grundspillet - hjemme mod OB.

”Skal du afsted igen nu, hva?”. ”Ja, det skal jeg, skat. Jeg er ked af det”

Keld Brøndal, Årets AGF-fan.

Hold nu kæft

Men faktisk vidste hovedpersonen selv slet ikke, at han var nomineret og en del af afstemningen. Her var det en af ”gutterne” fra fan-fraktionen ’Tossehjørnet’, Freddy Kirszner, der overrakte ham nyheden.

»Vi sad derhjemme og spiste morgenmad, og så ringer Freddy: ”Tillykke, du har vundet!” Tillykke, tillykke, tillykke”,« fortæller Keld Brøndal, der i situationen var lidt uforstående over for sin kammerat og medfans opkald. 

”Tillykke med hvad?, ”nu stopper du” og ”tager du pis på mig?”, lød de undrende bemærkninger nogenlunde fra Keld Brøndal, der sad midt i morgenmaden. 

»Hold nu kæft, Freddy, jeg gider ikke høre på det, sagde jeg til ham. Og så sagde han: ”Nu sender jeg dig et link”,« fortæller Keld Brøndal, der slutttede samtalen overbevist om, at der var tale om en joke.

Først da han fik et link til AGF’s hjemmeside, gik det op for ham, hvad det var, som var sket. 

Langdistance-forhold

Keld Brøndal vandt titlen som Årets Fan i AGF foran andre stærke kandidater; som mangeårig og tidligere fanklub-formand Jan ”Sømanden” Jensen, Helle Jensen fra AGF Fanclub Aarhus og Steen Bay Paulsen og Thomas Kraul Rasmussen, der i årevis har arrangeret fælles busture fra Galten-Skovby med ’AGF Bussen’.

Selv tror han, at han har vundet, fordi han, hver gang AGF spiller hjemme på Ceres Park, kører voldsomme 300 kilometer fra hjemmet i Nykøbing Sjælland til Aarhus - og så tilbage igen. Og med mindre ’De Hviie’ spiller om mandagen, så er Keld Brøndal også at finde på stadion. Turen for Keld tager to timer og tre kvarter hver vej. Vejen hjem mærkes dog som regel 30 minutter kortere, hvis ’De Hviiee’ har vundet, lyder det fra Årets AGF-fan. 

Det bliver også til udebaneture for Keld Brøndal - som regel når AGF spiller mod hold på Sjælland. Men her er et billede han har taget fra Haderslev, da AGF i sidste sæson mirakuløst vendte et truende 2-0-nederlag til en 3-2-sejr. Privatfoto

Og læser man begrundelsen til Keld Brøndals nominering som årets AGF-fan, så er det også den lange distance for at se heltene i hvide trøjer, der bliver fremhævet. Men spørger man ham, så er det faktisk netop den store geografiske afstand til barndomsbyen Aarhus og hjerteklubben, som i de senere år for alvor har gjort forholdet til AGF tættere og stærkere.

»Jeg flytter fra byen i 2001, og så sker det, som jeg har talt med mange andre, som er flyttet fra deres hjemby, om, at så knytter man sig til noget af det, man havde. I mit tilfælde kaster jeg nu endnu mere kærlighed på AGF, end jeg gjorde, da jeg boede i byen,« siger Keld Brøndal.

»Når du flytter fra byen, får man et andet forhold til klubben. For man tager det at tage på stadion lidt for givet, når man bare kan komme og gå. Men nu er det jo blevet et dagsevent for mig.« 

Halv dag langt ritual

12 timer bruger han hver weekend AGF spiller hjemme. 12 timer som også er blevet lidt af et ritual - minutiøst planlagt og med meget faste ingredienser.

»Jeg står op om morgenen, får min morgenkaffe, får min morgenmad, gør mig klar. Finder min trøje, mit halstørklæde og det tøj, som jeg nu skal have på for ikke at fryse halvt ihjel. Kysser konen farvel, og så kører jeg afsted,« fortæller Keld Brøndal og fortsætter:

»Så kører jeg ind på rastepladsen ved motorvejen ved Horsens Nord, samler Henrik fra Tossehjørnet op, og så kører vi sammen ind til Aarhus og stiller bilen i Åbenrågade ved min bror. Så vinker jeg til ham, og så går vi på ’Bulle’ (Boulevard Caféen, red.)« 

»Der tager vi lige en time, hvor vi får et Aarhus-sæt (en Ceres Top og en Arnbitter, red.). Og så tager vi en time til halvanden ude ved Skovsøen nær stadion, hvor vi fortæller anekdoter, tjekker holdopstillinger og spekulerer på, hvordan det hele skal gå. Og en halv time før kampstart går vi så op og finder vores pladser på øvre C.« 

Tossehjørnet mødes ved Skovsøen før AGF's hjemmekampe - og det er et større tilløbsstykke, hvor der bliver drukket øl og Arnbitter. Keld Brøndal, der dog oftest har en lang køretur hjem, må dog her nøjes med sodavand. Privatfoto

Nogle gange kører han hjem samme dag, og andre gange overnatter han ved sin bror. Keld Brøndal er vant til de lange køreture som sælger for Sanistål i Kalundborg. 

Men hvad siger hans hustru, Anna Grethe, til de mange timer på farten i weekenderne for at se bold? Synes hun altid det er super fedt?

»Nej, ikke altid. Det er fint nok, når der er 14 dage imellem turene, men nu havde vi lige en situation her med to hjemmekampe i streg. Der kunne jeg godt mærke: ”Skal du afsted igen nu, hva?”. ”Ja, det skal jeg, skat. Jeg er ked af det”,« siger Keld Brøndal med et smil i stemmen. 

Men som han fortæller; hun ved godt, hvem hun er gift med - og det er en glødende AGF-fan. Faktisk den største AGF-fan i år.

»Hun ved godt, det betyder meget for mig,« fortæller Keld Brøndal.

Keld Brøndal flyttede fra Aarhus i 2001. I mange år tog han selv afsted og så kampe - men siden omkring 2017 har han været en del af fan-fraktionen 'Tossehjørnet'. Der er de ifølge Keld Brøndal en del "gamle tosser", der mødes før kampene. Aldersspændet går dog fra omkring de 20-70. Foto: AGF

Har ét stort ønske

Den 64-årige GF’er kommer fra midtbyen og har holdt med klubben siden 1971, hvor hans far tog ham og hans bror med ud og se AGF spille en show-kamp mod selveste Liverpool. Dengang var han 11-12 år gammel, og siden da har AGF været hans hold. Og det bliver det ved med at være - også når holdet vinder bronze eller sølv i denne sæson - eller skuffer og må nøjes med en placering uden dertilhørende metal. 

Men hvor længe bliver du ved med at tage de her 300 kilometer lange ture frem og tilbage mellem Nykøbing Sjælland og Aarhus?

»Så længe, jeg synes, det er sjovt, og så længe jeg har energien til det. Indtil da så nyder jeg bare turene og opholdet med gutterne på ’Bulle’ og ved søen,« siger Keld Brøndal, der stadig har en stor drøm, inden det hele slutter.

»Inden jeg lukker mine øjne, så skal AGF være danmarksmestre - det er mit største ønske.«

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.